Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Nyt solrike dager langs den turkise kysten. Nyt solrike dager langs den turkise kysten. Foto: Bjørn Moholdt

Tyrkias 11 beste strender

Europas fineste strender finner du langs «turkiskysten» i Tyrkia. Her er våre tips for solhungrige nordmenn.

Følg oss på FACEBOOK!

Abonner på Reiser & ferie

1. Ölüdeniz, Fethiye
Tyrkias mest kjente og populære strand er stor nok (8,5 km lang) til å ta imot de store mengdene av besøkende som hver sommer invaderer området. Den ligger knapt en mil fra Fethiye, med høye fjell i bakgrunnen som trekker til seg mange hang- og paraglidere.
Ölüdeniz betyr noe sånt som «rolig hav», og henter navnet sitt fra den skjermede lagunen i vestenden av stranden. Her er det havblikk selv under de verste stormene.
Sjekk: Den 500 km lange Lykia-leden starter i Fethiye, og ender opp i Antalya. En vakker vandretur som kan gjøres etappevis.

2. Side, Antalya
En gang var dette en svært idyllisk, tyrkisk middelhavslandsby, med urørte strender samt arkeologiske attraksjoner forbeholdt de få. I dag er Side en turistmaskin, men mye av sjarmen er likevel beholdt. At byen i sommermånedene innvaderes av mennesker skyldes den nesten perfekte stranda, samt de mange restaurantene og barene i sjøkanten og den store variasjonen i overnattings-alternativer. Den beste tiden på stranda er april, mai, tidlig juni og oktober.
Sjekk: De romerske ruinene like utenfor Side er verdt opptil flere besøk.

3. Alanya
Allerede for 800 år siden var Alanya kjent som et attraktivt feriested. Hit kom mennesker fra de omkringliggende områdene for å nyte det varme klimaet og ikke minst ankre opp skipene sine i den gode havna. I dag er det de endeløse strendene som lokker, samt byens pulserende natteliv.
Sjekk: Damlatas-hulene skal etter sigende være spesielt gunstig for astmatikere, men Seljuk-slottet som ruver over byen er en minst like spennende attraksjon.

BLI ABONNENT

4. Olympos, Antalya
Stranda er liten, men ligger usedvanlig vakkert til blant bartrær, ruiner av tidligere marmortempler og sitruslunder. Olympos finner du 80 km sørvest for Antalya, først «oppdaget» av backpackere, og gjort verdenskjent (og populært) takket være den spesielle innkvarteringen i tretoppene. Mest kjent er Kadir's Tree House.
Sjekk: Naturfenomenet chimera (Yanartas) er ikke like imponerende som tidligere. Den naturlige ilden fra jordens indre har avtatt, men den evige flammen i fjellsiden cirka syv km fra landsbyen er fremdeles et fascinerende skue.

5. Patara, Fethiye
På denne stranda, nærmere 20 km lang og 50 meter bred, kan du garantert finne deg en uforstyrret plett uansett på året. Fordi området er lite utbygd med hoteller er det også få turister som finner veien hit.
Noen særlig utbygging vil neppe skje i fremtiden heller, fordi tett opp til strandsonen er det fullt av arkeologiske skatter. Her ligger for eksempel ruinene av et gammelt romersk amfiteater, samt et nekropolis, en basilika og gamle offentlige bad fra den gang Romerriket strekte seg inn i Tyrkia. For øvrig er julenissen – eller Sankt Nicolas – fra Patara. Her ble han født, men flyttet senere til Demre, der han ble utnevnt til biskop og senere verdenskjent for sine gode gjerninger.
Sjekk: De mange små pensjonatene og enkle hotellene i strandas umiddelbare nærhet gir svært god valuta for pengene

Vil du bort fra kjas og mas? VELVÆRE VERDT EN OMVEI

6. Iztuzu, Dalyan
Kjent for sine skilpadder (iztutu på tyrkisk), 13 km fra byen Dalyan, ligger ikke Iztuzu akkurat utenfor allfarvei, men stranda er fremdeles en av landets absolutt beste. Størrelsen og karakteren er i behold, og den ligger såpass langt unna større byer at det sjelden er folksomt her. Og skulle det bli trangt om plassen er det bare å vandre litt lengre vestover, hvor du lett finner ditt eget lille strandområde.
Sjekk: De spesielle gravkamrene i fjellsiden samt Caunos-ruinene fra cirka 3 000 f. Kr., med et utendørs amfiteater som rommer 5000 sitteplasser, bør besøkes.

7. Bodrum, Bodrum-halvøya
Denne havnebyen, også kalt Halikarnassos, er populær blant seilende. Her finner du også Mausoleet fra 351 f. Kr., et av verdens originale syv underverker, samt et par bra strender midt i byen. Men de beste ligger like ved på halvøya.
Bodrum er en livlig by, kjent for sitt friske natteliv. Skal du tidlig i seng, og sover lett, ja da har du et problem, også ifølge myndighetene. For som delstatsguvernøren en gang uttalte: – Vil du ha det stille, ja da bør du dra et annet sted.
Sjekk: St. Peter-slottet er i tillegg til mausoleet spennende. Ikke minst for den historie- og dykkeinteresserte. Det inneholder nemlig verdens fremste museum for undervanns-arkeologi.

Kanskje dette er noe for deg? ØYHOPPING I HELLAS

8. Kemer, Antalya
Hit kommer du for å ha strendene alene. De består hovedsakelig av små rullesteiner, med et par unntak for sandstranda ved Yörük-parken. Det fins ingen store severdigheter i eller rundt Kemer, men vannet er varmt, og strendene innbydende. Byen er bygget opp rundt sol- og strand-turisme, men skal du på oppdagelsesferd er det ikke så langt til for eksempel Olympos eller Termessos.
Sjekk: Termessos (67 km unna) har en historie som går tilbake til Aleksander den Stores dager, med et romersk amfiteater som savner sin make i denne delen av Middelhavet.

9. Pamucak, Efesos
Selv om sørsiden av stranda er omkranset av digre resort-hoteller gjør den offentlige delen i nord sitt til at den sjelden føles trang. Sanden er myk, og Egeerhavet midt imot sender stadig digre bølger inn mot land som gjør vannet friskt og innbydende.
Sjekk: Oldtidsbyen Efesos er en av de best bevarte fra Romertiden, som gjør et besøk der et must.

Vil du være aktiv? FÅ SIXPACK I FERIEN

10.Konyaalti, Antalya
At stranda ligger midt i byen gjør at du raskt kan stikke innom de mange barene og restaurantene i dens umiddelbare nærhet. Konyaalti er ellers såpass stor at selv i helgene med mange mennesker er det godt med plass. Barer og kafeer i landsbyen rundt er i hovedsak besøkt av (godt bemidlede) tyrkere. Verken nyrike russere eller tyske pakketurister synes å være interessert.
Sjekk: Vest på stranda er det et akvarium samt vannsklier. Du kan også ta en ekskursjon inn i de dramatiske Bey-fjellene som ligger like bak.

11. Icmeler, Marmaris-bukten
Omringet av vakre, grønne åskammer er Icmeler – om enn liten – flott og innbydende. Men det blir ofte trangt om plassen her. Det skyldes i hovedsak innrykket fra Marmaris like ved, der stranda er ganske så dårlig. Icmeler-stranda er bare noen hundre meter lang, men den fine promenaden i strandkanten går helt til ellers trivelige og langt større Marmaris, med sine basarer og trivelige kaiområde.
Sjekk: Dra ut på havet i en klassisk tyrkisk gület, som minner om de arabiske dhowene. En fin adspredelse, og en måte å slippe unna heten som ofte bygger seg opp inne på land.

TIPS OSS!


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby