Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Solkysten gir deg de beste solopplevelsene, men ta en titt på hva annet du kan gjøre også. Solkysten gir deg de beste solopplevelsene, men ta en titt på hva annet du kan gjøre også. Foto: Andrei Badau ( iStockphoto )

Solkystens herligste

Costa del Sol har noe for enhver, og her er 9 gode tips til deg som vil ha mer ut av ferien enn brunfarge og promille.

Solkysten, som strekker seg rundt 15 mil langs det sørlige Spanias, er både elsket og utskjelt. På 50-tallet gikk livet sin rolige gang i små fiskerlandsbyer her, men så skjøt den internasjonale charterturismen fart, og den solrike, billedskjønne kyststripen ble forandret for alltid.

Gi oss dine SPANIA-TIPS

Nå må det sies at Solkystens popularitet ikke bare skyldes antall soldager, prisnivå og tilgjengelige hotellrom, men i stor grad regionens lokale kultur, mat, landskap og mennesker. I dag, som nesten hver meter av kystlinjen er bebygget med hotellkomplekser, restauranter, barer, og annet tilreisende etterspør, er det fort gjort å bli innkapslet av turistmaskineriet. Men fremdeles har Costa del Sol, ikke minst om man våger seg noen steg inn i landet, bevart mye av sin gamle andalusiske arv.

Her er derfor noen håndplukkede tips som kan løfte din Costa del Sol-ferie til nye høyder.

Restauranter

Pinoccio’s Lounge Bar
Resortbyen Benalmadena har nok av restauranter der turister bespises på samlebåndsmaner, men hos britene Simon og Elaine i Pinoccio’s Lounge Bar er stilen en annen. Her gjøres alt for at gjestene skal bli fornøyde, og stedet er for tiden høyest rangert av de 1787 restaurantene på Costa del Sol omtalt på nettstedet TripAdvisor. Få deg et bord på den solrike terrassen, bestill tapas med husets røde, og nyt mat, drikke og utsikt.
Avda Antonio Machado 57, Benalmadena
+ 34 952-561 989
www.pinocciosbar.com

Sollun Restaurante
Dette er stedet du må tilbringe minst en kveld om du ferierer i Nerja, men reserver i tide for med kun 16 stoler og et voksende rykte, fylles restauranten fort opp. Stedet drives av gourmetkokken Juan Quintanilla og kona Veronica Torres, som satser på personlig service og original kokkelering med uvante ingredienser. Prisnivået er ikke blant det laveste, men smaksløkene får solid valuta for pengene.
c/. almirante ferrandiz 53, Nerja
+34 952 52 59 82
www.sollunrestaurante.com

Aroma
Midt i turistbyen Fuengirola kan du få en stor matopplevelse til en svært rimelig penge, om du svipper innom uformelle og uforlignelige Aroma. Dagens treretters koster knappe 135 norske og er verdt minst det dobbelte. Romantiske par og barnefamilier fyller stedet, som ligger knappe femti meter fra sjøen, midt i det såkalte fiskesmuget, der havets delikatesser tilbys fra en rekke restauranter. Gå for den beste!
C/ Mocayo 23, Fuengirola
+34 952 66 55 02
www.restaurantearoma.com

Opplevelser

Nerja eselreservat
Gudene skal vite at det ikke alltid er så lett å være esel, men på Nerja eselreservat, en halvtimes kjøretur fra Malaga sentrum, har de det godt. Her tar man seg av mishandlede og eierløse esler, som også har selskap av den tykkfalne grisen Henrietta, 14 hunder og geita Rambo. Et besøk her er både rørende og lærerikt, og faller du for et spesielt dyr, kan du fjernadoptere det. Ta med deg nok gulrøtter så blir du populær.
Almirante Carranza 49 Nerja
+34 664 558 133
www.nerjadonkeysanctuary.com

Ronda
Den vesle landsbyen Ronda rundt seks mil utenfor fra Marabella, har en spektakulær beliggenhet der den ligger på en høyde splittet av et hundre meter dypt juv. Byen har en ikke mindre imponerende historie. Den er blant Spanias eldste og regnes som tyrefektingens vugge. De som ikke har sans for den slags blodige ritualer, vil finne nok av interesse. De kan for eksempel ta turen innom det trivelige Museo del Vino de Ronda for en innføring i regionens rike vintradisjon og sågar få et lite smakskurs. Orson Welles og Ernest Hemingway er blant storhetene som har lagt sin elsk på Ronda, som bør besøkes utenom den mest hektiske turistsesongen.
+34 900 900 407
www.ronda.to

El Ranchito
Andalusiske hester er berømte for sin eleganse og disiplin, og bør oppleves på nært hold. Mellom Torremolinos og Malaga finner du denne institusjonen, som ble etablert for drøyt 60 år siden. Hovedattraksjonen er den imponerende hesteballetten Ritmo a Caballo – Hestens rytme, men du bør også ta deg tid til en ridetur i omegnen.
Senda del Pilar 4, Málaga Province
+34 952 383 140
www.ranchito.com

Hotell

BLI ABONNENT

La Villa Marbella
Med kun fire rom til leie, skal du ha flaks og være tidlig ute for å få plass her, men det er verdt et forsøk. Designhotellet ligger litt bortgjemt i Marbellas gamleby, og er en rolig oase i en ellers festglad by preget av velbeslåtte turister. Eierne er vel bereist, spesielt i India og Kina, noe som har satt sitt preg på hotellet, der hvert rom er inspirert av ulike asiatiske byer.
Calle Principe 10, Marbella
+34 952 766 220
www.lavillamarbella.com

Los Castaños
Om dere ønsker landliv mer enn strandliv er dette stedet. Det skader heller ikke om dere i tillegg er i det romantiske lunet. Her serverer Di opp med utsøkt mat og lokal vin, som dere kan nyte sammen med en frapperende utsikt. Landsbyen Cartajima er bitte liten, og her nytes livet i lange drag. Det er kort vei til den kulturhistoriske perlen Ronda (se over).
Calle Iglesia 40, Cartajima
+34 952 180 778
www.loscastanos.com

Hotel Palacio Blanco
Rundt fire kilometer innover i landet, nær Costa del Sols hovedstad Malaga, finner du den historiske Velez-Malaga, som har hatt bystatus fra 1487. I den trivelige gamlebyen ligger Hotel Palacio Blanco i et palass fra 1700-tallet. Vertskapet Nick og Lesley pleier sine gjester med langt mer varme enn man kanskje forventer fra et slik luksuriøst boutiquehotell, og klientellet er i hovedsak voksne.
Calle Felix Lomas, 4, Velez-Malaga
+34 952 54 9 174
www.palacioblanco.com


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby