Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Tenk deg godt om før du leier bil. Tenk deg godt om før du leier bil. Foto: Nikolai Sorokin

10 tips til leiebil

Ta en titt her før du leier bil på ferie.

1. Skal, skal ikke leie bil

Vurder om du bør leie bil i det hele tatt. Det er ikke alle land det er like enkelt å kjøre selv i, spesielt utenfor den vestlige verden. Noen steder er det også store lokale variasjoner, som for eksempel i Mexico. Her går det helt utmerket å leie bil i turistsoner som på Yucatán-halvøya, men det frarådes sterkt i storbyer som Mexico City og Guadalajara.

2. Vanskelig venstrekjøring i leiebil

Tenk deg ekstra godt om før du leier bil i land med venstrekjøring! Spesielt om du er i land der kjøremønsteret er mer uoversiktlig enn du er vant til, som på Kypros og ikke minst i Thailand og India. Ifølge forsikringsselskapene går ulykkesrisikoen betraktelig opp for nordmenn i venstrekjøringsland.

3. Valg av selskap når du leier bil

Hva slags bilutleier skal du velge? De store, internasjonale kjedene som Avis, Hertz, Europcar er ofte noe dyrere enn små lokale utleiere. De store har derimot ofte et større utvalg, og bilene er gjerne nyere og i bedre stand. Skal du kjøre langt, kan det være en fordel å velge en stor utleier med mange servicestasjoner.

4. Kjenn prisen på leiebilavtalen

Velg en avtale med fri kilometer i prisen, og gå gjennom alle eventuelle tilleggskostnader med utleier, så vet du på forhånd hvor mye du skal betale.

5. Er du gammel nok for å leie bil?

I enkelte land må man være minst 21 år for å leie bil, blant annet i USA. Andre forlanger at man minst har hatt sertifikat i ett eller to år. Internasjonalt sertifikat er normalt ikke nødvendig i Europa, USA eller Australia, men anbefales hvis man skal til land i Øst-Europa, Asia, Afrika eller Sør-Amerika. Husk å føre opp alle som skal kjøre bilen, om dere er flere, selv om det kan koste litt ekstra.

6. Forsikring for leiebilen

Forsikringen bør dekke ansvar (Third Party Liabiliy), kasko (Collision Damage Waiver/Insurance) og tyveri (Theft/Loss Waiver/Insurance) av bilen. Vær oppmerksom på egenandelen! I USA bør du dessuten sette deg ekstra godt inn i forsikringssystemet, som er annerledes enn her hjemme, og ofte ikke inkludert i normal leiepris du får oppgitt hos utleiere i første omgang.

7. Sjekk leiebilen for skader

Sjekk leiebilen nøye før du kjører av gårde, for riper, bulker og andre skader. Ta gjerne bilder av bilen fra alle kanter for bevis. Se til at eventuelle skader er tegnet inn i kontrakten. Sjekk også dekkenes tilstand, og ikke nøl med å be om en annen bil om de er dårlige!

8. Nærmeste bensinstasjon

Spør utleier om hvor nærmeste bensinstasjon er, så du kan fylle opp tanken ved avlevering av bilen. Regningen blir rådyr når utleier må fylle opp selv!

9. Noter leiebilutleiers nummer

Sørg for å notere ned et telefonnummer du kan ringe etter hjelp hvis bilen går i stykker, om den blir stjålet, du mister nøklene og så videre. Pass på at ikke nummeret blir liggende kun på papirer i bilen når du forlater den.

10. Se opp for ekstrautgifter på leiebilen

De fleste bilutleiere krever en blankoslipp av kredittkortet ditt som sikkerhet for bilen. Be om at utleier river denne i stykker når du leverer bilen tilbake. Ellers kan de trekke ekstra om de for eksempel mener det er for lite bensin på tanken eller at du har laget en ripe i lakken. Om dette ikke er mulig, for eksempel fordi utleier ikke får sjekket bilen umiddelbart ved tilbakelevering, så hold et ekstra godt øye med kontoutskriften din, slik at du eventuelt kan reklamere på trekk du mener er feilaktige.

ABONNER PÅ REISER & FEIRE digitalt eller på papir


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby