Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Foto: Creatas ( Getty )

Ikke kom til kort

Setter du din lit til at reiseforsikringen du har gjennom kredittkortet redder deg ut av knipa etter større katastrofer? Da kan du fort komme til kort.

Følg oss på FACEBOOK!

En naturlig hendelse på Island påførte tap for uante milliarder for flyselskapene. Titusenvis av passasjerer var plutselig strandet rundt omkring i verden. Mange visste ikke sin arme råd. Hvordan kommer jeg meg hjem? Hvem betaler alle utgiftene som påløper?

Naturkatastrofer av denne typen – såkalt force majeure – kan ingen, selv ikke forsikringsselskapene, gardere seg mot. Likevel er flyselskapene, i henhold til EU-reglene, ansvarlige for at passasjerene kommer frem til reisemålet på annet vis eller refunderer billettprisen.

Pass på
Trekker oppholdet ut, og det påløper ytterligere utgifter, som til mat og hotellopphold, toer flyselskapene sine hender. Hvem er det da som plukker opp regningen? I noen tilfeller vil forsikringsselskapet ditt trå støttende til, men det avhenger i stor grad av hvilken avtale du har inngått. Europeiske Reiseforsikring var raskt på pletten etter vulkanutbruddet.

– De utgiftene som kommer i tillegg, som overnatting og mat, vil vi som hovedregel dekke, utdypet Europeiskes direktør Harald S. Hollerud.

Noen velger å satse på reiseforsikringen de har gjennom sitt kredittkort, men det blir ofte i snaueste laget. Å droppe en tradisjonell reiseforsikring kan være jevngodt med gambling. Blant annet må som regel minimum 50 prosent av reisen være betalt med kortet før forsikringen gjelder. Skal du på bilferie, kan det i tillegg være vanskelig å angi når forsikringen begynner å løpe. I dette tilfellet er drivstoff, ferge og overnatting en del av reiseutgiftene. Benytter du for eksempel sykkel og telt vil en forsikring knyttet til et kredittkort være enda mer uhensiktsmessig.

Det er opp til deg å bevise at det meste av reisen er betalt med kortet. Kortselskapenes reiseforsikring gjelder som regel heller ikke for daglige reiser du betaler kontant, reiser med egen bil uten overnatting, hotellovernattinger du betaler fortløpende eller feriereiser på egen hytte.

Les også: FÅ RÅD TIL IMPULSREISEN

Vær bevisst

En tradisjonell reiseforsikring dekker ikke bare selve reisen, men også sykdom på feriestedet, avbestilling og tyveri, for å nevne noe. Den er også utformet slik at den ikke stiller spesielle krav til betalingsmiddel, og gjelder gjennom et helt år.

Med dagens reisemønster er det liten tvil om at en vanlig reiseforsikring gjennom de tradisjonelle selskapene i hovedsak er å foretrekke. De vil også kunne omfatte hele familien. I tillegg er de større selskapene trent på å håndtere kriser når de oppstår, med egne, døgnåpne callsentre, der du får hjelp til for eksempel å finne det rette sykehuset om uhellet er ute.

For kortselskapene er ikke reiseforsikring primæroppgaven, og i tilfeller der du krever forsikringsavtalen utløst kan du ende opp med hele bevisbyrden. Det kan bli en langtrukken prosess, ikke minst fordi det allerede i utgangspunktet ofte er uklart hva forsikringen omfatter.

– Her må du være veldig påpasselig. Kortselskapenes produkter er ofte svært vanskelige og for komplekse til at kundene kan vite hva de egentlig får, sier seniorrådgiver Helga Skofteland i Forbrukerrådet.

Selv om Forbrukerrådet er skeptisk avviser de ikke bruken av kreditt- og bankkort som reiseforsikring. Du er for eksempel dekket av kredittkjøpsloven, som blant annet betyr at kortutsteder dekker tapet hvis reiseselskapet ditt går konkurs.

– Det er viktig å være bevisst på hva du får om uhellet er ute, uansett forsikringsavtale, konkluderer Skofteland.

Sjekk finansportalen

Det er mange tilbydere av reiseforsikring, som kan skreddersy en avtale som passer for deg. På Finansportalen finner du en grundig oversikt over selskapene, og de ulike vilkårene de tilbyr.
www.finansportalen.no


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby