Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Å være alene på reise betyr ikke å være ensom. Å være alene på reise betyr ikke å være ensom. Foto: Kjersti Veel Krauss

Reis alene

Det er flere fordeler med å reise alene enn du kanskje skulle tro, så hopp i det.

Til deg som vegrer deg for å dra på ferie alene har vi laget et knippe tips som vil vise at det verken er så dyrt, vanskelig eller skummelt som du kanskje først skulle tro å dra ut i verden på egen hånd.

Charterferie alene

I de aller fleste tilfeller må folk som reiser alene på chartertur betale enkeltromstillegg, men det finnes noen unntak.
Star Tour har noen spesialtilbud for alenereisende utenfor sesong.
Ving tilbyr single Sunprime Atlantic View Suites & Spa der du kan bestille dobbeltrom til enkeltpris.
Apollo har utvalgte hoteller der du som reiser alene kan bo. Du må fortsatt betale litt ekstra, men ikke like mye som vanlig.

Organisert tur alene

Synes du det er skummelt å reise helt alene kan du melde deg på en organisert tur, enten en vanlig gruppetur med likesinnede, eller en reise med et av de mange reiseselskapene som nå tilbyr turer spesielt tilpasset single, som for eksempel kvinneturselskapet Jomfrureiser, Carpe Diem eller kurstur-selskaper som Life Travel og Inspiratour.

Finn riktig bosted

Bo på pensjonater og hostels med innbydende fellesarealer og egen bar der man gjerne spiser og sosialiserer med andre gjester, framfor større, anonyme hoteller. Bo gjerne på et sted der du har tilgang på felles kjøkken.
Du kan også bo hjemme hos en lokal familie. Da får du virkelig lære mer om kultur og tradisjoner. Nettsteder som couchsurfing.org er en genial måte å reise billig, trygt og hyggelig på.

Vær åpen!

Ta kontakt med andre gjester. «Hei, hvor kommer du fra?» er som regel alt som skal til for å bryte isen. Inviter noen du synes ser hyggelig ut på en øl og du kan få gode reisetips og en koselig samtale.

Gjør grundig research

Som alenereisende er du litt mer utsatt, og derfor kan det lønne seg å vite litt om hvor du finner byens mindre koselige bydeler, om det er trygt å ta taxi alene og så videre. Vet du at du kommer til din destinasjon sent, kan det være lurt å ha booket et sted på forhånd. Da slipper du å bli stresset over mørke gater, uhyggelige områder eller bli bekymret for om du må sove på en penk i parken.

Kvinner som reiser alene

Kvinner som reiser alene bør ikke opplyse om det i tide og utide. Fortell heller at du venter på din mann, eller en venn/venninne, og reis gjerne med en liksomgiftering på fingeren. Kjøp en lokal avis og bær den under armen – da vil du framstå som lokalkjent og sannsynligvis få gå mer i fred for både innpåslitne selgere og eventuelle tjuvradder.

Om uhellet skjer

Dersom uhellet skulle være ute, bær alltid med deg en lapp der det står hvem du er og telefonnummer til noen som kjenner deg. Av samme grunn kan det være lurt å bære med seg det europeiske helsetrygdkortet eller en kopi av forsikringsbeviset ditt.

Skriv ned opplevelsene

Del reiseminnene med noen og hold kontakt med de der hjemme. Lag en reiseblogg som du oppdaterer jevnlig. Det gir også trygghet for dem som er glad i deg, som også får vite hvor du befinner deg. En dagbok kan også hjelpe deg gjennom tunge dager. Å ha med seg en båndopptager på tur er en genial løsning. Da kan du fortelle dine nærmeste hva du ser, opplever og føler og om du ikke har snakket med noen på 24 timer får det deg til å føle deg hakket mer som deg selv.

Vær aktiv

Ikke bli sittende på hotellrommet eller på stranden om du ikke egentlig vil. Hva med en sykletur for å utforske byen eller området? Du kan også bli med på organiserte aktiviteter på reisemålet, som dykkerkurs eller vandreturer, om du vil komme i kontakt med folk.

Ta med noen

Vil du ha med en ny venn? På en rekke nettsteder kan du finne en reisevenn eller søke etter noen som har omtrent samme reiseplaner, for eksempel på www.reisefolge.no.

Fordeler med å reise alene

Du må hverken dele tid eller penger med noen andre enn deg selv.
Det er lettere å komme i kontakt med de lokale.
Å reise alene gir deg tid til å tenke og gjøre reisen til din egen.
Når du reiser alene er du mye mer fleksibel. Plutselige muligheter kan oppstå og det er kanskje litt lettere å takle at ting går galt når det er din egen feil.

Ulemper med å reise alene

Du har ingen til å passe på deg om du vil sove en stund mens du for eksempel venter på toget. Du har heller ingen som kan se etter bagasjen din når du går for å kjøpe billetter eller lignende.
Kommer du i en ubehagelig situasjon, er det ingen som kan hjelpe deg.
Det er ofte dyrere å reise alene siden du ikke har noen å dele rom med.
Du kan bli ensom., men husk at det finnes gode og dårlige dager også hjemme.

Få flere gode tips og råd til reisen:

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby