Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Åpne landskap på USAs berømte Route 66. Åpne landskap på USAs berømte Route 66. Foto: Henrik Winther Andersen ( Henrik Winther Andersen )

10 på topp i USA

Med disse destinasjonene er du godt på vei mot å forstå kontinentet "over there".

Nordmenn har alltid drømt om Amerika – fra Leiv Eiriksson satte foten på Newfoundland rundt år 1003, via emigrasjonsbølgen ved forrige århundreskifte, Hollywoods magi, rock’n roll, fettrik hurtigmat og fram til siste års Obamania.
Ikke fullt så lenge har nordmenn også hatet USA – da ofte redusert til sin populærkultur eller sitt sittende regime, men USA er så uendelig mye mer enn det vi til enhver tid måtte elske og/eller hate ved landet. Alle som har reist litt «from California, to the New York Island, from the redwood forest, to the gulf stream waters» vil ha kjent hvordan begrepet «typisk amerikansk» raskt tømmes for mening.
USA er ingen smeltedigel, men mer en salatbolle der hver ingrediens beholder sitt særpreg samtidig som den inngår i en større enhet, mente historikeren Carl N. Degler. Det er altså mangfoldigheten som gjør USA til USA, og forskjellene som paradoksalt nok binder det hele sammen.

Det er neppe mulig å forstå fenomenet USA fullt ut, men får du med disse opplevelsene, er du godt på vei:

1. The Rocky Mountains
Utseendet har unektelig litt å si for en forelskelse, og USA er et usigelig vakkert land som gjør det enklere – ikke minst for naturelskende nordmenn – å forstå innbyggernes dype moderlandskjærlighet.
De nordamerikanske indianernes respekt for alt rundt seg er velkjent, men også kolonistene forstod tidlig at landet hadde enorme verdier som ikke lot seg måle i penger, og verdens aller første nasjonalpark er faktisk amerikansk. Yellowstone National Park ble etablert allerede i 1872 og ligger omkranset av den spektakulære og frodige fjellkjeden The Rocky Mountains.
The Rockies, som amerikanerne hengivent kaller dem, har vært befolket siden den forrige store istiden. De tidligste indianerstammene jaktet sågar mammut her.
For dagens reisende byr området på fantastiske muligheter for naturopplevelser. Den fargerike lokalbefolkningen her i USAs nordvestre fjellstater setter dessuten en ekstra spiss på opplevelsen, og du kan støte på ranchere som snappet ut av klassiske westernfilmer, gjenglemte hippier, mormonere og UFO-entusiaster.

Besøk VERDENS VAKRESTE HAVNER

2. Indianerreservatene
Amerika ble verken oppdaget av Christoffer Columbus eller Leiv Eiriksson, men etter alt og dømme av stammer fra Sibir som krysset en landbro over Beringstredet til Alaska for rundt 16 000 år siden. Noen kan også ha kommet sjøveien, og emigrantene spredde seg utover store deler av både Nord- og Sør-Amerika der de dannet hundrevis av ulike stammer og kulturer.
Som urfolk flest fikk de innfødte her en mildt sagt elendig behandling av europeerne da de kom med sine våpen, sykdommer, grådighet og menneskeforakt. Indianernes tradisjonskultur og levemåte ble i stor grad undertrykket og befolkningen desimert.
I dag utgjør indianerne rundt to prosent av befolkningen i USA fordelt på 561 offisielt registrerte stammer. Et mindretall lever i rundt 300 reservat som er selvstyrte, fredede områder spredd vidt rundt om i landet.
Mange av reservatene tar i mot turister og tilbudet varierer fra salg av billige suvenirer til omfattende opplegg der gjestene får grundig innføring i stammens historie, tradisjoner og selv får leve med dem over flere dager, bli med på utflukter, lære håndverk og jaktmetoder med mer. Alle gjester bes uansett vise respekt og forståelse for reglene som gjelder i de enkelte reservatene. Generelt bør man aldri fotografere eller forsøke å delta i seremonier og danser om man ikke blir eksplisitt invitert. Man bør kle seg passende, unngå pruting og aldri ta med alkohol.
For å finne ut hvilket reservat du vil besøke når kan du for eksempel søke på www.nativetourism.org. Et tips er å forsøke å legge reservatbesøket til en pow-wow, der stammemedlemmer og andre fra fjern og nær møtes for å danse, synge, spise og fornye sine vennskap.

3. National Mall & Memorial Parks
Få om noen steder finner du en like kompakt oppsummering av USA, som i dette parkanlegget i Washington, DC. Ikke bare befinner du deg midt i verdens kanskje mektigste by, men på et område som måler rundt to ganger tre kilometer, mellom Capitol Hill og Lincoln Memorial, har du umiddelbar tilgang til en lang rekke monumenter, museer og minnesmerker som belyser ulike sider ved dette mangfoldige landet.
Her finner du nasjonale museer for blant annet amerikansk historie, for indianerne, for naturhistorie og for luft- og romfart. Du kan beundre den 169,3 meter høye obelisken Washington Monument reist til ære for om «nasjonens far» og USAs første president George Washington. USA er et land med en rekke nasjonale sår i sjelen, noe du kan få et anelse om her ved å besøke blant annet minnesmerkene for annen verdenskrig, Korea-krigen og Vietnam-krigen. I 2009 åpner dessuten Martin Luther King, Jr, National Memorial her og dette blir det første minnesmerket i National Mall til ære for en svart mann. Det var for øvrig her i National Mall, ved Lincoln Memorial, at King holdt sin historiske «I have a Dream»-tale 28. august 1963 med over 250 000 tilhørere.

4. Frihetsgudinnen i New York
Liberty Enlightening the World er det offisielle navnet på den irrgrønne dama som i over 120 år har stått støtt på Liberty Island utenfor Manhattans sydspiss. Kunstneren het Frederic Bartholdi, mens Gustafe Eiffel, han med det tårnet i Paris, var ingeniøren bak statuens stålskjellett.
Frihetsgudinnen ble avduket 28. oktober 1886, og var en gave fra det franske folket som tegn på vennskap mellom de to landene, men symbolkraften strekker seg langt videre. Når amerikanere slår seg på brystet med begrep som frihet og demokrati, kan man nærmest se Frihetsgudinnens fakkel glimte i deres våte øyne. USA regnes som det første land i verden med en moderne, demokratisk forfatning, og tavlen statuen har i sin venstre hånd er inngravert med datoen 4. juli 1776, da den amerikanske uavhengighetserklæringen ble signert.
Tar du heis eller trappene opp til statuens hode har du en praktfull utsikt over nedre Manhattan, havneområdet og ikke minst Ellis Island, som også har enorm symbolverdi i den amerikanske folkesjela. Dette ble nemlig landets viktigste mottaksstasjon for den enorme flommen av europeiske immigranter rundt forrige århundreskifte, og over 40 prosent av USAs befolkning kan i dag spore sine forfedre hit.

Saken fortsetter under bildekarusellen

For å se bildekarusellen trenger du Flashplayer 8. eller høyere, og JavaScript må være aktivert.

Foto: Bjørn Moholdt, Istockfoto

5. Gettysburg
De tre første julidagene i 1863 ble det blodigste slaget i den amerikanske borgerkrigen (1861–1865) utkjempet i og rundt byen Gettysburg i Pennsylvania. Slaget regnes som et stort vendepunkt i krigen og dermed i USAs historie. Over 600 000 mistet livet i borgerkrigen, der uenighet om slaveriets utbredelse og fremtid var det mest sentrale spørsmålet.
I en borgerkrig blir ulikheter overdrevet, mens det de stridende har felles ignoreres. Når Barack Obama i sin valgkamp stadig understreket at det ikke finnes ett liberalt og ett konservativt Amerika, ikke ett svart og ett hvitt Amerika, men «United States of America», høres ekkoene fra forsoningsprosessen etter borgerkrigens splittende år, og frontene fra den gang kan fremdeles observeres på USAs politiske kart.
Slagmarken er i dag en nasjonal militærpark med over 1400 monumenter og merkesteiner, museum, besøkssenter og over to millioner besøkende årlig

6. New Orleans
«Do You Know What it Means to Miss New Orleans?» Den gamle slageren til Louis Armstrong og Billie Holiday fikk ny betydning etter Katrinas herjinger i 2005. Fraflyttingen i orkanens kjølvann gjør at byen ikke lenger er Louisianas største, men den er likevel sørstatenes mest spennende.
I en CNN-undersøkelse fra 2007 ble New Orleans kåret til USAs beste by i hele åtte kategorier, deriblant når det gjaldt levende musikk, natteliv, ville weekender og billig mat.
Fra restaurantene strømmer dufter fra afrikanske, karibiske, franske, spanske, italienske og det lokale, kreolske kjøkken. Jazz og blues fyller kveldslufta og blandes med friske replikker på mange språk, og ikke minst på New Orleans særegne yat-dialekt (fra uttrykket «where y’at?»).
De fleste turister flokker seg rundt klubbene og barene i den gamle bydelen, The French Quarters, og da gjerne langs den legendariske Bourbon-street, men byen har også mye for dem som ikke har behov for fest døgnet rundt.
New Orleans ble grunnlagt som en fransk utpost i 1718, og beliggenheten ved Mississippis utløp gjorde byen sentral i landets slavehandel. Lokal lovgivning lot enkelte slaver kjøpe sin frihet, og disse såkalte le gens de couleur libres kunne dermed etablere seg og influere det allerede multietniske samfunnet rundt seg. I dag blir New Orleans gjerne kalt USAs mest unike – og dessuten «Karibias nordligste» – by på grunn av sin eksepsjonelt fargerike og frodige kultur og befolkning.

7. Hollywood
Vårt mentale bilde av USA er i stor grad blitt formet av Hollywood. Et forvrengt og fantasifullt bilde, riktignok, men Hollywood kalles ikke drømmefabrikken for ingenting, og få steder står troen på at drømmer kan bli virkelige sterkere enn i nettopp USA.
I dag kan en såkalt Hollywood-film være laget hvor som helst, men bydelen Hollywood i Los Angeles er det historiske senteret for de store studioene og fremdeles det viktigste stedet for amerikansk film.
Det nærmeste de fleste turistene her kommer kinolerretets avguder er nok å sammenligne egne lanker med håndavtrykkene til Marilyn Monroe, John Travolta eller andre av de rundt 200 Hollywood-storhetene som har satt sine spor i sementen utenfor kinoen Grauman’s Chinese Theatre.
Sjansen til å se kjente stjerner spankulere bortover Hollywood Boulevard, eller lunsje på en fancy fortausrestaurant, er likevel til stede, om enn ikke så stor som turistindustrien her vil ha deg til å tro. Uansett gjør miksen av has-beens, imitatorer, håpefulle, posører og virkelighetsfjerne c-kjendiser Hollywood til et fascinerende sted full av brustne drømmer og outrerte eksistenser.

Last ned destinasjonsguider til USA

8. Route 66
Når den amerikanske bilindustrien nå vakler, så ristes USA i sine grunnvoller i langt større grad enn om noen annen bransje skulle bli rammet. Privatbilisme er en så essensiell faktor i amerikanernes hverdagsliv, frihetsideologi og selvforståelse, og det å reise kollektivt, sykle eller gå ofte betraktes kun som nødløsninger.
Mye av det som gjør USA til USA kan dessuten kun oppleves med bil, og det å krysse statene i en kabriolet regnes av mange som den ultimale USA-opplevelsen. Det mest effektive er å gjøre dette via den moderne highway-nettverket, men de mer nostalgisk anlagte legger gjerne deler av turen langs den klassiske Route 66.
Veien blir gjerne omtalt som Main Street of America eller Mother Road, og går fra Chicago i øst til Los Angeles i vest, en strekning på rundt 4 000 kilometer. Dette var en av de opprinnelige highwayene i USA, og den ble et ikon for 50- og 60-tallets popkultur, på linje med Coca Cola, t-skjorter og rock’n roll.
I 1985 mistet Route 66 sin status som offisiell interstate highway, og i dag er det mest romantikere som velger denne ruten over kontinentet, noe som ikke gjør den mindre sjarmerende.

9. New York
«The true New Yorker secretly believes that people living anywhere else have to be, in some sense, kidding.»
Det hevder den amerikanske forfatteren John Updike, og man kan forstå ham. New York får andre byer til å se ut som om de bare leker by.
Fordommene og historiene om USAs største by og dets innbyggere er utallige, og de fleste av dem stemmer. Byen spiser sånne som deg til frokost, men er samtidig et sted der de fleste raskt kjenner seg hjemme og velkommen: Film og fjernsyn har avklimatisert deg på forhånd, gatenummereringen gjør at du sjelden går deg vill, og byen er dessuten full av folk som er langt mer forvirret og snakker mye dårligere engelsk enn deg.
Mange forbinder New York kun med Manhattan, og selv om de andre fire bydelene – Bronx, Brooklyn, Queens og Staten Island – absolutt er verdt å besøke, så har Manhattan mer enn nok å fordøye for de fleste førstegangsbesøkende. Dette er USAs tettest befolkede område, og med sin frapperende skyskraperjungel, massive kommers, ufattelige kulturtilbud, kakofoniske trafikkaos, byoriginaler på hvert gatehjørne og et uteliv som aldri stanser for å trekke pusten, er denne halvøya nærmest blitt selve definisjonen på det urbane.

10. Fornøyelsesparkene i Orlando
Walt Disney World Resort – som blant annet består av fire temaparker, to vannparker og 23 temahotell – er verdens største turistmål. En av temaparkene, Disney World’s Magic Kingdom, er alene verdens største fornøyelsespark, med rundt 17 millioner gjester årlig. (Det vil si omtrent like mange som besøker Den kinesiske mur og Louvre i Paris til sammen.)
Disney er dessuten kun én av mange som driver enorme fornøyelsesparker i Orlando. Der kan du også boltre deg i blant annet Universal Studio’s Island of Adventure (6 millioner årlige besøk), SeaWorld (5,7 millioner) og Busch Gardens (4,36 millioner).
Det var ikke overraskende Walt Disney selv som i 1965 startet moroa – eller galskapen, alt ettersom hvem du spør – da han annonserte sine planer om å bygge Walt Disney World her. Suksessen gjorde at andre fulgte etter.
For store deler av verdens tolvåringer betraktes Orlandos parker som himmel på jord, mens et tilsvarende segment av verdens voksne befolkning nok vil sette motsatt fortegn foran, ikke minst på grunn av belastningen et besøk her kan ha på feriebudsjettet. Mye er glorete, ultrakommersielt, dyrt og stort sett laget i glassfiber og plast, men selv den mest skeptiske grinebiter vil nok kunne la seg rive med, for er det noe amerikanerne virkelig kan så er det å skape upretensiøs underholdning med massiv appell.


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby