Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

La deg bevege på Naturhistorisk museum i Oslo. La deg bevege på Naturhistorisk museum i Oslo. Foto: Kjersti Veel Krauss

15 spennende museer

Det finnes hundrevis av herlige museer i Norge – i alle tenkelige og utenkelige kategorier.

Reiser & ferie ønsker å løfte frem noen av landets herligste museer i ulike kategorier. Det har ikke bare vært enkelt å sortere seg frem til vinnerne, men vi har fått god hjelp fra Norges museumsforbund, som med sin ekspertise har gitt faglige innspill og gode råd.

Finner du ikke ditt favorittmuseum på lista send oss gjerne et TIPS.

Kunst

Kunstmuseer kan fort bli late, og satse på at verkene taler for seg selv – også til de som ikke er altfor interesserte i utgangspunktet. Her har vi derfor både utvidet kunstbegrepet litt og valgt oss museer som byr på mer enn vegg på vegg med malerier.

Lillehammer kunstmuseum
Dette er et klassisk museum som viser både historiske utstillinger og samtidskunst, men museet har klart å tenke utenfor de fire veggene med flere spennende prosjekter.
www.lillehammerartmuseum.com

Permanenten – Vestlandske kunstindustrimuseum
Med sin fremstillingsmåte utfordrer dette museet oss til å tenke gjennom hva den gode smak egentlig er, og overrasker stort med et kråkereir av en sølvsamling, et festbord dekket med forskjellige epoker i kunstindustrihistorien og en hemmelig utstilling som kun barn får lov til å se.
www.bergenartmuseum.no

Det internasjonale barnekunstmuseet
Verdens første internasjonale barnekunstmuseum kan skilte med verker laget av barn fra hele 185 land. Bli imponert over hva unger faktisk kan, og overrasket hva som står på deres agenda. Med verksteder og levende musikk tre dager i uka, er dette et museum der få vil klare å kjede seg.
www.barnekunst.no

Historie

Norge har mye å by på. Les også ØLRUTEN, KANO I SLUSENE eller ROMANTISKE DESTINASJONER

Historie er en stor kategori i norsk museumsvirkelighet, og det er vanskelig å begrense utvalget. Vi har her lagt vekt på museer som gjenforteller historien på en levende og gripende måte, og som klarer å formidle hvordan historien har formet oss til det vi er i dag.

Norveg – Kystmuseet i Nord-Trøndelag
Her tar de vare på og dyrker norsk kystkultur gjennom aktiv bruk. Du kan overnatte på et fredet fiskevær, eller bli med historiske personer på omvisning i Rørvik. Bygget som huser Norveg, er blitt et av norgeskystens mest spektakulære landemerker, og museet har nådd til topps i flere internasjonale kåringer.
www.mumidt.no/norveg

Oljemuseet i Stavanger
Hvor produseres olje, hvordan finner man den og hva har olje og gass gjort med Norge som land? Oljemuseet i Stavanger svarer på disse og mange flere spørsmål fra sitt mildt sagt særegne bygg, der også kokkeduoen Bølgen og Moi driver gourmetrestaurant.
www.norskolje.museum.no

Nobels fredssenter
Fredsprisen har satt Norge på verdenskartet, og dette er sånn sett et av de viktigste historiske museene i landet selv om det handler om mennesker utenfor Norge. Den 23. september åpner utstillingen «Fra King til Obama» som handler om borgerettighetskampen i USA. Pass på å sette av tid til museets kafé og butikk som begge er verdt et besøk.
www.nobelsfredssenter.no

Barn

Mange museer satser stort på å nå de yngste, og for å få nysgjerrige og lærevillige museumsgjengere gjelder det å ha noe spesielt på lager. Her har vi sett etter museer der barn kan utfolde seg og lære på både spennende og givende måter.

Atlanterhavsparken
I Norges største akvarium kan du lære om alt det rare som finnes under havoverflaten. Klarer du å grave fram hele hvalskjelettet eller finne Nemo blant de fargerike fiskene i den tropiske tanken?
www.atlanterhavsparken.no

Jærmuseet med Vitenfabrikken og Vitengården
Jærmuseet ble i fjor både kåret til årets norske museum og fått European Micheletti Award i kategorien beste teknologiske museum. På programmet står spesialarrangementer som ekstremværsuke og teknikkens dag, og de frister med masse eksperimenter og lek.
www.jaermuseet.no

Naturhistorisk museum
Dette klassiske museet tar pusten fra mange barn. Her finnes det fascinerende ting andre museer bare kan drømme om. Særlig populær er det massivt omtalte fossilet Ida, og et gigantisk skjellett av en Tyrannosaurus rex, for å nevne noe.
www.nhm.uio.no

Opplevelse

Her har vi valgt oss ut museene som tilbyr opplevelser utenom det vanlige – steder der du virkelig kan leve deg inn, leke og oppleve.

Bergverksmuseet
Norges gruvehistorie er spennende. Blir du med gruvetoget kan du møte de underjordiske, «gamle» gruvearbeidere. Du kan også finne skatter i kongens gruve, drive mineralbanking eller prege din egen mynt.
(PS: På Blaafarveværket i Modum arrangeres tretimers gruvesafari en gang i måneden.)
www.norsk-bergverksmuseum.no

Maihaugen
Her kan du møte levende historie og bli kjent med tradisjonene til menneskene som en gang bodde her. Du kan bli med å feire barnas dag, treffe håndverkere av alle slag eller få med deg teater, konserter og komikk.
www.maihaugen.no

Lofotr
Her kan du kjenne på kroppen hvordan ekte vikinger levde på den gamle kongsgården. Opplev våre hardbarkede forfedre på nært hold gjennom vikinggilder og vikingfestivaler.
www.lofotr.no

Verdt en omvei

De flotteste museene ligger ikke alltid i de største byene. Her er tre som er verdt turen alene.

Norsk skogmuseum
På skogmuseet er det tid for skog, bokstavelig talt. Prøv selv ut hvordan elver og bekker former naturen rundt seg og opplev skogens dyr på nært hold. Museet må spesielt roses for sin unike museumsbutikk som blir flittig brukt både av lokale og besøkende.
(PS: Få også med deg Glomdalsmuseet som ligger rett over elva.)
www.skogmus.no

Preus fotomuseum
Faste og vekslende utstillinger tar for seg alt mulig fotorelatert, fra moderne kunst til fotojournalistikk, historie og teknisk utstyr. Norges mest kjente arkitekt, Sverre Fehn, har stått for det stilsikre interiøret og Europas største samling av faglitteratur på feltet finnes i biblioteket. Dette er rett og slett himmelen for alle fotointeresserte.
(PS: Marinemuseet i Horten er verdens eldste museum i sitt slag og ligger i samme bygg.)
www.preusmuseum.no

Bergkunsten i Alta
Norges største område for helleristninger ligger i Alta og står på UNESCOs verdensarvliste. De eldste tegningene er så gamle som 6200 år, så her kan du la deg føre tilbake til en helt annen tid mens du tusler rundt i vakker natur.
www.verdensarvenialta.no


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby