Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Det er stemningsfullt i hansabyen Lübeck rundt juletider. Det er stemningsfullt i hansabyen Lübeck rundt juletider. Foto: Wolfgang Maxwitat

Julebyen Lübeck

Tyske Lübeck er aldri vakrere enn når julen nærmer seg og du rekker fortsatt en tur før jul.

Inspirasjon – Lübeck

Mørket senker seg over den nordtyske middelalderbyen fra 1143, og tusen julelys tennes som små stjerner i gatene. I over 400 år har innbyggerne rigget opp sitt kjente marked i måneden før jul, og tradisjonene kjennes i luften.
Julestemningen kommer som et blaff av honningbrente mandler. Det kommer som forsiktige smil til en fremmed. Det kommer som skinnende forventningsfulle barneøyne foran kakebodene. Det kommer som et hint av snø i luften og som julekuler i buede mursteinsganger. Det kommer som marsipannisser, treleker og rødvinsgløgg.

Lübeck en fallen dronning

Lübecks makt har avtatt kraftig siden storhetstiden da hanseatene hadde sitt hovedsete her. Den mektige handelsorganisasjonen bygde et forretningsimperium som strakte seg fra russiske Velikij Ustjug i øst til franske La Rochelle i vest, og Lübeck – dronningen blant hansabyene – var hovedsete og forbilde for hvordan en perfekt by skulle se ut.
I dag er ikke Lübeck særlig mer enn en forstad til Hamburg, men det virker det ikke som om byen har tatt helt inn over seg. Dronning-tittelen vil for alltid leve i brosteinsgater, hvelvede bueganger og i de over 1000 historiske bygningene som i dag selvfølgelig er på Unescos verdensarvliste.
På plassen foran det eventyrlige rådhuset midt i byen ligger det største og mest kjente av julemarkedene i Lübeck. Her stiller over 200 selgere seg opp for å selge sine julevarer, og du kan få alt fra forseggjorte treleker til ingefærkaker, smykker og kryddermikser. Det er små karuseller for barna og varm rødvinsgløgg til de voksne.
– Jul for meg er å ta disse små figurene ut av boksene og sette dem opp. Det er forberedelsene som gjør dette så magisk, sier en dame som snoker rundt på disken i en trelekebod.
Rett bortenfor putter et ektepar noen nyinnkjøpte smykker i en papirpose. De tar hverandre i hendene og går videre nedover langs bodradene. Et par kamerater ler høyt av en skrøne, mens de blåser på glovarm gløgg. En gutt springer mellom beina på foreldrene sine mens han smatter fornøyd på en kjærlighet på pinne. Det er adventstid i Lübeck.

Saken fortsetter under bildet

Foto: Kjersti Veel Krauss

Historisk julemarked i Lübeck

Lübecks befolkning var på 25 000 innbyggere allerede på slutten av 1400-tallet, og handelen med Skandinavia var spesielt viktig for byen. Det ble for eksempel fraktet tørrfisk fra Nord-Norge og metaller fra Sverige, og til gjengjeld fikk vi klær, salt eller betydelige mengder øl. Havna var bestandig travel, og over 2000 skip kunne ankomme årlig.
På kirkegården utenfor St. Mary-kirken arrangeres det et historisk julemarked fra og med 23. november. Her kan du få en smak av det gamle handelsimperiet. Håndverkere selger utskjærte trevarer, varme skinn og sølvsmykker, mens gjøglere og musikanter kler seg i historiske klær og underholder gjestene. Det gamle hansariket er fortsatt en del av julehandelen i hansaimperiets gamle dronningby.
Jeg går videre inn i julepyntede gater og ender opp foran marsipanbutikken Niederegger. Det går nesten ikke an å være i Lübeck uten å ende opp nettopp her – foran en av de bittersøte marsipandiskene.
Niederegger har servert sine besøkende vakre og forseggjorte fristelser i nesten 200 år, og i dag står butikken juleklar lenge før jul. Tusenvis av turister tar turen innom og julesmaken sprer seg.
– Jeg husker at bestemor alltid hadde marsipan på spisebordet rundt juletider. Det var noe spesielt, nesten magisk over det, sier Eva Mura.
Hun har handlet inn julemarsipanen i god tid og forteller at for folk i Lübeck blir det ikke jul uten at Niederegger-marsipanen er i hus.
Nå er også min marsipan i hus, julegavene kjøpt inn og julefreden senker seg over byen. Det er jul i Lübeck.

Juleopplevelser i Lübeck

* Julemarkedet på Rådhusplassen.
* Det historiske markedet utenfor St. Mary-kirken.
* Håndverksmarkedet i det gamle Heiligen-Geist-Hospital (Den hellige ånds sykehus).
* Arrangementet «Jul med Buddenbrooks» gir litteraturfans en smak av Tomas Manns klassiske roman.
* Eventyrskog basert på brødrene Grimms eventyr ved St. Mary-kirken.
* Juledekorert Niederegger-butikk.

Lübecks turistinformasjon

> www.luebecker-weihnachtsmarkt.de
> www.luebeck-tourism.de

Slik kommer du til Lübeck

Både Lufthansa og Norwegian flyr direkte fra Gardermoen til Hamburg. Du kan også ta båt fra Oslo til Kiel med Color Line. Både fra Hamburg og Kiel tar det cirka én time til Lübeck. Tog er også et alternativ, og Tyskland har et godt utviklet tognett.
> www.nsb.no

Sov godt i Lübeck

Ringhotel Jensen er et lite, trestjernes hotell ved elven Trave som renner gjennom Lübeck. Pris fra 765 kr for dobbeltrom
> www.hotel-jensen-luebeck.de
Vil du slå på stortromma er Radisson Blu Senator Hotel er et femstjernes hotell rett ved Lübecks gamleby. Regn med rundt 1900 for dobbeltrom.
> www.radissonblu.com/hotel-luebeck

ABONNER PÅ REISER & FERIE NÅ


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby