Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Snøscooter er bare en av mange aktiviteter som kan gjøre vinteren hakket mer leken og moro. Snøscooter er bare en av mange aktiviteter som kan gjøre vinteren hakket mer leken og moro. Foto: tyler olson ( Getty )

Over snøen uten ski

Om ikke snøen allerede er kommet til deg, så den er rett rundt hjørnet, men ikke fortvil.

– Vi nordmenn er jo født med ski på beina, sier friskusene.
Så ler de selvgodt, mens de smører, staker og spurter fremover i vinterlandskapet etter alle kunstens regler.
I disse dager fylles alpinbakkene opp til randen. Løypene invaderes av spreke langrennsløpere hvor enn du snur deg. Du derimot sitter stille som en snømann på en krakk, og venter på at våren skal tine vinteren og deg langsomt opp igjen. Det behøver ikke være sånn. Det gjelder bare å finne din måte å komme frem på vinterstid.

Snøscooter: For fartsglede

Jeg har satt meg overskrevs på snøscooteren og slått ned visiret på hjelmen. Så vrir jeg om nøkkelen. Snøscooteren gjør et hopp og stopper.
– Det er ikke vanskelig, beroliget guide og instruktør Vidar litt tidligere.
Jeg memorerer instruksene han ga, og prøver igjen. Det viser seg at han hadde rett. Det er ikke vanskelig å kjøre snøscooter.
Kommer du fra nord i landet er sjansen til stede for at du som liten fikk lov til å teste pappas snøscooter over vidda, men for oss søringer er den slags ikke akkurat dagligdags.
Frostrøyken som står ut av munnene våre faller mot bakken med overraskende grå eleganse. Det stikker litt i nesa, og bak oss skimter vi lysene fra Mehamn. Foran oss er det hvitt. Det er dit vi skal.
En etter en settes motorene i gang og scooterne føyer seg inn i rekken på vei mot Kjøllefjord. På andre forsøket brøler også min jernhest ut i den arktiske natten, og jeg følger etter de andre inn i den hvite ørkenen.
Selv om maskinen under meg først kjennes fremmed og stor, føler jeg meg snart trygg nok til å gasse litt på og gjøre noen morsomme avstikkere opp langs noen snødyner.
Av og til gjør vi små stopp, blir sittende en stund og bare titte opp på himmelen. Det blir helt stille. Vi er midt i smørøyet for nordlystitting. Selv om denne kvelden dessverre ikke gir oss så mye som et lite grønnskimmer over himmelen, er stjernevrimmelen overveldende og aktiviteten overraskende morsom.
Du sniker deg ikke akkurat lydløst gjennom landskapet på scooter og kan derfor ikke regne med å se så mye dyreliv, men det motoriserte framkomstmiddelet gir deg muligheten for å komme lenger bort enn du ville ha gjort med ski på beina, og du opplever naturen på en helt annen måte.

Slik kan du kjøre snøscooter

Reiser & ferie var med på en av Hurtigrutens utflukter og vi kjørte fra Mehamn til Kjøllefjord på leting etter nordlyset.
Svalbard er en klassisk snøscooterdestinasjon, og her reiser du i tillegg inn i isbjørnens rike.
> www.svalbardvillmarkssenter.no
> www.spitsbergentravel.no
Et lite utvalg andre snøscooteropplevelser:
> www.alta-adventure.no
> www.barentssafari.no
> www.ongajok.no
> www.dagaliopplevelser.no
> www.varanger.com
> www.visitborgefjell.no
> www.golmotorpark.no

Priseksempel: Turen fra Hurtigruten koster 2576 kroner for 2,5 times tur, og inkluderer transport, scooter, varm drikke, varme sko og klær.

Hundeslede: På lag med naturen

Tjue poter traver over snøen. Tungene henger ut og pusten går tungt. Kråss, Vippen, Tess, Felix og Tassen drar på innover vidda. De er mine hunder disse to dagene, og vi er et lag som skal komme oss fra A til B.
Hundesledetur kan være ekstremt eller bare kos alt ettersom hvilke lengde og rute du velger.
Over hele landet finnes tilbydere av huskyturer, og du kan velge å være passasjer og sitte på i sleden en times tid, eller bli med på de mer hardbarkede turene der dere kjører i flere dager. Da har du selv ansvaret for ditt eget hundespann og reiser langt utenfor allfarvei. Prisene varierer etter hvor lang tur du velger, og på de lengre turene må dere ofte ha med scooter i tillegg til guide.

Slik kjører du hundeslede

Alta
www.northernlightshusky.com
Beitostølen
www.beitohuskytours.com
Hemsedal
www.hemsedalhuskies.no
Karasjok
www.engholm.no
Kirkenes
www.birkhusky.no
Meråker
www.huskyadventure.no
Røros
www.huskytour.no
Setermoen
www.huskyfarm.de
Svalbard
www.basecampexplorer.com
www.svalbardvillmarkssenter.no
Tromsø
villmarkssenter.no
Trysil
www.trysil.no
Valdres
www.valdresfjell.no

Priseksempel: Todagers hundesledetur i Valdres koster 4995 kroner, og inkluderer overnatting i lavvo og på støl, to middager, to frokoster, hundespann, slede og guide.

Truger: På indianernes vis

Trugeturer kan gjøres hvor som helst. Så lenge det er snø, er det mulig å ta trugene fatt. Gå tur rundt hytta, opp Sunnmørsalpene, til butikken eller delta på Truge-VM på Ulriken i Bergen.
Det skal visstnok finnes spor etter truger så langt tilbake som 5000 år, men den tradisjonelle formen har mest sannsynlig sine røtter blant indianerne i Canada. Så om du tenkte at trugene er urnorsk, må du nok tro igjen.

Slik går du på truger

Du kan leie truger på de fleste norske alpinsentre av en viss størrelse, og noen tilbyr trugeturer med guide fra én time til dagsturer. Å kjøpe egne truger koster fra cirka 1000 kroner.

Turistforeningen arrangerer mange trugeturer.
> www.turistforeningen.no
Et utvalg utleiere av truger:
> www.lofoten-kajakk.no
> www.hemsedal.com
> www.hindseter.no
> www.hovden.com
> www.svalbardvillmarkssenter.no
> www.skeikampen.no
> www.lillehammer.com
> www.tromsonaturogfritid.no
> villmarkssenter.no

Priseksempel: Tretimers trugetur i Lofoten med guide og leie av truger koster 725 kroner på den godkjente økoturismebedriften Lofoten kajakk.

Sparkstøtting: Freske fraspark

Du tenker kanskje, som meg, mest på gamle damer med handleposen på setet når du hører ordet sparkstøtting, men dette er faktisk et genialt og morsomt fremkomstmiddel.
En spark kan være nyttig på isfiske, til butikken eller til kappkjøring. Hva med å arrangere din egen sparkkonkurranse på veien utenfor hytta, eller ta med deg dama på romantisk sparketur?
På Geilo arrangeres det for øvrig Spark-VM i slutten av januar.

Slik kan du sparke på spark

Det finnes to produsenter i Norge, og du får kjøpt sparkstøttinger i de fleste velassorterte sportsbutikker.
> www.norax.no
> www.nansen.no

Priseksempel: På Hemsedal i kontoret til Norske opplevelser kan du leie spark for 20 kroner timen.

Kanefart: Nostalgi i vinterland

Snøen har dekket grantrærne i et tykt hvitt lag og du sitter godt inntullet i reinskinn. Skyggene danser trolsk i skjæret fra faklene og dombjellene klinger lystig ut i mørket. Du får det ikke noe særlig mer romantisk enn på en langsom kanefart en sen romjulskveld.

Slik blir du med på kanefart

Det er imponerende mange som tilbyr kanefart her i landet. Vi plukket ut et lite utvalg.
Beitostølen
> www.beitostolen.com
Geilo
> www.geilohest.no
Gol
> www.golinfo.no
> www.storefjell.no
Hallingdal
> www.hestesenter.com
Hemsedal
> www.hemsedal.com
Lillehammer
> www.lillehammer.com
Lillestrøm
> www.losbygods.no
Midt-Hedmark
> www.kanefart.net
Oslo
> www.haugergaard.no
> www.sorbraten.no
Ringerike
> www.freewebs.com/kanefart
Røros
> www.roros.no
Tromsø
> www.tromso-friluftsenter.no
Trysil
> www.trysil.no

Priseksempel: Losby gods i Lillestrøm tilbyr kanefart med gløgg og båltenning for 450 kroner for en tur som varer 30–60 minutter.

Aking: Barnlig lyst

Suget i magen, den barnlige enkle gleden, latteren og snøsprut i ansiktet. Aking er så morsomt at man aldri helt vokser fra det.
Flere alpinsentere har egne heiser til kjelker, og lange bakker der du kan utfordre deg selv i sittende stilling. Bakken bak butikken på hjørnet bør heller ikke glemmes, om du vil ta med minstemann ut eller trenger en liten ettermiddagslatter.
Vierli Vinterland var først ut i Norge med kjelketrekk. Du finner Norges lengste akebakker i Havsdalen i Geilo og på Dagali (begge cirka 1800 meter). I Korketrekkeren i Oslo har det vært full fart siden landets første akeforening ble stiftet i 1905. På Lillehammer kan du ake i OL-anlegget.

Slik aker du

Vierli Vinterland
> www.visitrauland.com
Dagali skisenter
> www.dagaliskisenter.no
Ål i Hallingdal
> www.skarslia.no
Lillehammer
> www.olympiaparken.no
Ranten ski- og kjelketrekk
> www.nesbyen.no

Priseksempel: I Bergen kan du kjøpe akebillett på Fløibanen for 140 kroner for voksne og da kan du ake hele dagen.

Kiting: Følg vinden

De siste årene har kitesporten «eksplodert» i Norge, og det er kanskje ikke så rart siden landet vårt er perfekt til den slags.
Vi har godt med vind og myyye plass. Haukelifjell, Filefjell og Hardangervidda er områder som tiltrekker seg spesielt mange kitere vinterstid.

Slik kiter du

Oslo kiteskole arrangerer gratis kurs på Ekebergsletta
> www.oslokiteskole.no
Andre kurs
> www.kitesurfing.no
> www.kitekurs.no
> www.kite.no
> www.valdresfjell.no

Priseksempel: Helgekursene til kite.no koster 1990 kroner og inkluderer all bruk av kiter, trapeser og instruksjon. I tillegg kommer overnatting på for eksempel flersengsrom med mat på 790 kroner.

Andre snøaktiviteter

Snørafting
Gålå
> www.gala.no
Beitostølen
> www.beitostolen.com
Oppdal
> www.oppdalbooking.no
Isklatring
> www.klatrekompaniet.no
> www.norskeopplevelser.no
> www.rjukanadventure.no
> www.fimbuljostedal.no
Reinraid
> www.tromso-friluftsenter.no

PS: Om ingen av disse aktivitetene frister deg, bør du lage deg en kopp kakao, brette teppet godt rundt deg, og se om du finner inspirasjon til noen varmere destinasjoner andre steder Reiser & ferie. KJØP ABONNEMENT HER


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby