Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Virkeligheten stemmer ikke alltid overens med hvordan hotellet blir presentert på nett. Virkeligheten stemmer ikke alltid overens med hvordan hotellet blir presentert på nett. ( Getty images )

Les anmeldelsene rett

Mange skuler til brukeranmeldelser på nett når de skal velge hotell, men kan du stole på dem?

Nylig endret reisenettstedet TripAdvisor slagordet på sin engelske hotellseksjon fra «Reviews you can trust» til «Reviews from our community». Omformuleringen var en direkte følge av at forbrukerorganisasjonen Advertising Standards Authority (ASA) innledet en undersøkelse mot nettstedet etter en klage fra KwikChex.com. Klagen var sendt på vegne av tusenvis av hoteller, som hevder at en betraktelig del av hotellanmeldelsene på TripAdvisor var falske.
Til tross for dette, er det ingen tvil om at brukergenererte hotellanmeldelser ofte kan gi en god pekepinn om hvordan ståa er. Det gjelder bare å lese med kritisk sans, så her er noen tips.

1. Sjekk flere nettsteder

På TripAdvisor trenger du ikke å ha bodd på hotellet for å anmelde det, noe som gjør det lettere for hotellene selv å legge inn falske, positive omtaler. Derfor kan det være tryggere å dobbeltsjekke hotellet på et par av de store hotellsøkemotorene, som booking.com, venere.com og hotels.com, der du i det minste må ha booket rom for å få anmelde hotellet i etterkant.

2. Jo flere omtaler, jo mer troverdig

Det er grenser for hvor mange falske anmeldelser noen har tid til å legge inn på ett enkelt hotell. Generelt gjelder derfor regelen om at dersom et hotell har hundrevis av positive anmeldelser, kan du være rimelig sikker på at stedet holder mål. Har stedet få omtaler med ekstreme sprik i vurderingen, kan det sees som et faresignal om at enkelte av omtalene er lagt inn av hotellet selv eller sågar konkurrenter.

3. Anmeldernes smak og behag

Ikke alle hotell passer for alle, så ikke se bare på totalkarakteren til hotellene, men les enkeltomtalene nøye. Det er ikke sikkert at det folk klager på eller skryter av er spesielt viktig for deg. Om du for eksempel har tenkt å feste natta lang og sove lenge, er det kanskje ikke så farlig om tidligere gjester er misfornøyd med restaurantbråk til midnatt og kjedelig frokostbuffet¿

4. Sjekk datoen på anmeldelsen

Se på datoene for anmeldelsene. Er de fleste fra mange år tilbake, bør du ha fokus på hva de siste anmeldelsene forteller. Ting kan ha endret seg.

5. Språket avslører troverdigheten

Har du mistanke om at et hotell kan ha lagt inn mange falske anmeldelser om seg selv, så sjekk språket i de ulike omtalene. Går samme stavefeil, ordvalg eller snodige tegnsetting igjen? Formulerer anmelderne seg på måter som virker unaturlig for noen som virkelig har bodd på hotellet? Det er ikke nødvendig å være veldig paranoid – bare litt på vakt.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på nett her


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby