Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Olde Hansa er byens mest kjente spisested. Her gjenskaper de fortiden både på menyen, i antrekk og omgivelser. Olde Hansa er byens mest kjente spisested. Her gjenskaper de fortiden både på menyen, i antrekk og omgivelser. Foto: Bjørn Moholdt ( Reiser & ferie )

Tidsreise i Tallinn

Du skal ikke langt ut av Tallinns festningsby før du er tilbake i gamle Øst-Europa.

Bortgjemt i Uus-gaten rett utenfor Tallinns bymurer ligger Leib, en nystartet restaurant med en liten hage i forkant hvor det er satt ut bord og stoler. I skumringstimen denne kvelden kaster stearinlysene på bordene et flakkende, melodramatisk lys av gull opp på festningsmuren som Leib ligger inntil. Rammen av gammel stein peker kanskje bakover i tid, men maten og opplevelsen ellers sier noe helt annet.
- Vi hadde ikke råd til å markedsføre oss på tradisjonelt vis, men håpet at folk begynte å snakke om oss, sier vinkelner og medeier Kristjan Peäske (30).
Det har de tydeligvis gjort, for på kveldene er det fullt opp med gjester. Leib (som betyr brød – den viktigste ingrediensen i esternes kosthold) er et kompis- og familieprosjekt. Kristjans far har snekret mye av interiøret, bestevenn og medeier Janus Lepitz står bak grytene, og kona er med i kulissene. Som nybakt far til lille Täht (estisk for stjerne) på fem måneder er det hektiske dager, men alt det nye har gitt Kristjan ekstra energi.
- Det er jo en drøm som har gått i oppfyllelse, og etter bare to måneders drift renner lovordene – og kundene - inn, sier Kristjan entusiastisk så det runde, barnlige ansiktet lyser opp.
Den store pågangen skyldes nok både den høye kvaliteten på vin, mat og service, men like mye det faktum at opplevelsen er tilgjengelig for den jevne ester.
- Det er jo våre egne vi skal leve av mesteparten av året, og da må vi tilrettelegge for det, uten at det går ut over kvaliteten, konkluderer Kristjan.
For en nordmann på feriebudsjett er risikoen for at en kveld på Leib blir lang og fuktig overhengende. Opplevelsen er herved anbefalt.

Spar i Tallinn

Opplev KGB-hotellet i Tallinn

I et hemmelig rom på Sokos Hotel Viru, bygd av finske arbeidere på 1970-tallet, satt sovjeternes hemmelige politi KGB og overvåket mistenkelige gjester. Rommet lå i 23. etasje, og objektene ble styrt mot de rommene som var rigget for avlytting. En uhyggelig, men også fascinerende historie, som blir ekstra nærværende ved et besøk i det aktuelle hotellrommet.
Gruppevisninger 60 kr (40 kr for hotellets gjester)

Kjøp på Tallinns sjarmerende marked

På Jaama Turg ved sentralbanestasjonen kan du handle gamle sovjeteffekter. Her er mengder av andre typer antikviteter, særlig militære effekter fra Andre verdenskrig.
Den røde armé unifor, 50 kr
Jaama Turg

Spis tradisjonelt og stilig i Tallinn

Leib er en ny restaurant like utenfor bymuren, som lager estisk tradisjonsmat på moderne vis. En gastronomisk opplevelse, i meget trivelige omgivelser, og med en særdeles serviceinnstilt stab.
Stekt ørretfilét i rabarbramarinade 75 kr

Sov på nyrenovert hotell i Tallinn

Economy Hotel ligger ved inngangen til bydelen Kalamaja, i et av de tradisjonelle trehusene som stadig flere nå pusser opp. De 38 rommene er i mintfarger, og i resepsjonen blir du møtt av en hyggelig betjening.
Dobbeltrom fra 170 kr

Tallinn sløs

Opplev spa i Tallinn

Siden tidlig på 1800-tallet har folk kommet langveis fra for å gå på spa i Estland. Etter hvert er det også etablert flere dagspa i Tallinn, gjerne knyttet til byens hoteller. Dr. Fisch Health and Beauty Spa er det eneste i sitt slag i Nord-Europa som tilbyr «ichthyotherapi». Med denne metoden senkes du ned i et bad med små fisk, som napper av gammel hud, renser og skrubber.
Totalpakke ichthyotherapi 1200 kr

Kjøp vakker rav i Tallinn

De baltiske landene er særlig kjent for sine store forekomster av rav. Faktisk er den forstenete harpiksen lett å finne om du vandrer på de lange strendene i alle de tre landene. Ravsmykker finnes i ulike varianter, med utsalg flere steder i gamlebyen, og de siste årene er designen også blitt dristigere, blant annet for å tiltrekke seg et yngre publikum.
Halssmykke i egyptisk stil 1800 kr
www.balticshop.com

Spis gourmetmat med sjel i Tallinn

Egoist er søsterrestauranten til velkjente Gloria. Den er fylt opp med antikviteter, vakre lysekroner, og har klassisk musikk summende i bakgrunnen. Er du i det romantiske hjørnet med din kjære kan det være en idé å bestille en privat alkove.
Femretters meny 580 kr

Luksushotell i høyden i Tallinn

Tre år gamle Swissôtel ligger i Tallinns nest høyeste bygning. Sats på et av de øverste rommene som vender ut mot havna. Derfra er utsikten strålende. Swissôtel har ellers det meste man kan forlange av et topphotell, som en gourmetrestaurant på toppen og et luksuriøst og populært spa.
Suite for to 2550 kr

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby