Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Du får alltid et smil med på kjøpet i Thailand. Du får alltid et smil med på kjøpet i Thailand. Foto: Bjørn Moholdt ( Reiser & ferie )

God mat i Bangkok

Bangkok er verdens største gatekjøkken. Bli med til Thailands fantastiske matkammer.

Vil du lese mer om Bangkok, kjøp Reiser & feries oktoberutgave digitalt her

Det er et fascinerende syn: Om ettermiddagen på slaget seks stenger ærverdige Siam Commercial Bank. Sekunder senere, rett utenfor inngangen i renskurt, elegant marmor, er folkene på plass. På få minutter rigges det opp en stilig bar. Det enkle, men hypereffektive kjøkkenet er like etter på plass på fortauet.
Samtidig sprer kelnerne ut et titalls bord med tilhørende stoler ut langs fortauet, legger på duker, krydderholdere, servietter og bestikk. Så begynner kokka å svinge seg over grytene, mens eieren Bee (36) retter blikket mot de forbipasserende og gir dem sitt yndigste smil.
På få minutter, under den digre Skytrain-broen, og tett inntil den evig larmende trafikken, er Bee Garden Cafe klar for en ny kveld. Ti år har innehaveren brukt på å etablere en liten kundekrets som fristes av de enkle, men lekre rettene som daglig trylles frem, og det tar ikke lang tid før bordene er fylt opp.
- Thaiene er besatt av mat. De snakker om det, tenker på det, så bestiller de og spiser det. Det er en fullstendig integrert del av Thailands kultur, forklarer australieren David Thompson i sin mye omtalte kokebok Thai Fast Food, som er like mye en introduksjon til Bangkok by som til det fascinerende, mangslungne thailandske kjøkken.
Soi 38 ved Skytrain-stasjonen Thong Lor på Sukhumvit-avenyen våkner for eksempel først virkelig til liv når solen går ned, og de nakne lyspærene slås på for at forbipasserende lettere skal se hvilke lekre råvarer som ligger klare for bearbeidelse. Først ankommer lokalbefolkningen, senere natteranglere fysne på noe godt.
To retter med drikke, og en liten søtsak til slutt. 60 kroner. Ikke rart at så mange spiser ute i den varme, fuktige Bangkok-kvelden. Det hele har et merkelig, fengslende og romantisk skjær over seg, som et vrengebilde på den mer klassiske varianten i en hjørnesofa av rød velur, med kandelaber på hvit damaskduk og muzak som klimprer ut fra skjulte høytalere.

Den ferdiglagete maten du får på markedene og i gatene er ikke nødvendigvis det beste innenfor thai cuisine, men det mest nærliggende – og billigste. På sitt beste ligger det knapt tilbake for rettene du får servert på byens finere (og langt dyrere) restauranter. Det er likevel selve opplevelsen - nærheten til gata, byen og folkelivet - som gjør gatematen, og inntaket av den, så spesiell.
På de fleste større stoppene langs Chao Praya-elven ligger det i tillegg mindre markeder, som for mange er det første møtet med gatematutsalgene. Disse er gjerne litt enklere utformet enn dem man finner lengre inn i byen.
Et av de mer fascinerende ligger nord i Chinatown, i området rundt Charoen Krung Road og Ratcha Wong Road, ikke langt fra Den gylne buddha ved den sentrale jernbanestasjonen. Her koker det av mennesker både om dagen og på kvelden. På dagtid kommer folk hit for å shoppe, om kvelden handler det om mat. Det er fascinerende å observere hvordan gatelivet gradvis forandrer seg for å tilfredsstille døgnets ulike behov.

Bangkok-info

Turistinformasjon

Å komme til Bangkok

Thai Airways har fem ukentlige direkteavganger fra Oslo. SAS har flere ukentlige avganger via Stockholm eller København.

Å sove i Bangkok

I backpackerområdet rundt Kao San Road kan du få en seng fra under femtilappen og oppover. I andre enden av skalaen finnes det mange alternativer. De to beste er The Peninsula og Mandarin Oriental Bangkok. Dusit Thani er et tredje alternativ noe under de to førstnevnte i klasse (og pris). Et nytt og spennende alternativ er luksushotellet Hansar Bangkok, i gåavstand fra byens største shoppingsentre, der hver suite er på størrelse med en liten leilighet.

Å spise i Bangkok

Som nevnt i artikkelen finner du god mat omtrent på alle gatehjørnene i Bangkok. Matvognene og utsalgene har likevel en tendens til å konsentrere seg i ulike områder. I Chinatown ligger det mye spennende i aksen Charoen Krung Road og Ratcha Wong Road. På det enorme Chatuchak-markedet nord i byen er det også mange ulike matutsalg.


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby