Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Det finnes god mat både for matsnobber og for folk flest i København. Det finnes god mat både for matsnobber og for folk flest i København. Foto: Ingvald Bergsagel ( Reiser & ferie )

Københavns beste mat

København har like mange Michelin-stjerner som Roma, men den heteste trenden er dog god mat for folk flest.

Kulinariske København

I Reiser & feries oktobernummer kan du lese mer om Kulinariske opplevelser i København. Kjøp det her

– Sjokoladeis med dill og agurk, er det lov?
Kelneren på Restaurant Herman i Tivoli smiler rutinert av spørsmålet mitt.
– Det er vel ikke sjovt om du får det samme her som hjemme, er det vel?
Like etter heller han en skje med svart grus over dessert nummer to. Grusen viser seg å være frossen lakrissaus som umiddelbart smelter på tunga og bryner seg på høstens bær.
En elleveretters gourmetlunsj nærmer seg slutten, og har minnet nesten like mye om en performance som et måltid. Skumboblen av østers, eple og tang ble servert fra en rund stein. Flytende nitrogen og kamilleblomster under skalldyrbisquen gjorde om bordet til en trolsk skogsmyrlandskap.
Det er ikke noen nyhet for nordmenn at man spiser svært godt i København. Vi har alltid visst å kose oss på tur her, og innbakt slagordet «det er dejlig å være norsk i Danmark» ligger forventninger om bugnende smørrebrød, sild med en lille en, æbleskiver til dessert og kanskje noen røde pølser mellom øktene.
Det kulinariske tilbudet i København er selvsagt mye mer enn som så, og med elleve Michelin-stjerner – like mange som for eksempel Roma – er Kongens by for Skandinavias uoffisielle, gastronomiske hovedstad å regne.
Utviklingen har pågått lenge, men mange skjerpet for alvor blikket og andre sanser da magasinet Restaurant i fjor kåret Noma til verdens aller beste restaurant. Sjefskokk René Redzepi beholdt plasseringen også i år, med sin rendyrking av NOrdisk MAt (derav restaurantnavnet), der råvarer fra regionen plukkes med ekstrem omhu og løftes til uante høyder med gastronomisk finesse og fantasi.
En fersk undersøkelse foretatt av Electrolux blant 285 ledende kokker, restaurantører og matkritikere verden rundt, viste dessuten at skandinavisk mat var trenden bransjen hadde desidert mest tro på i de nærmeste årene.

Vi testet ut disse restaurantene i København

Herman er én av to Michelin-restauranter bare her i Tivoli – den andre, The Paul, er på flyttefot – og de kan sine saker. Et måltid her er velsmakende, trivelig og har nordiske tradisjoner og råvarer som basis under alt det moderne. Her er det fancy og spektakulære presentasjoner, hvite duker, korrekte kelnere og en dannet, dempet stemningen som gjelder.

The Royal Café serverer brett med smørrebrødklassikere som Dyrlegens natmad og Sol over Gudhjem, men i miniatyrstørrelse. En kjekk munnfull, heller enn et måltid. Stedets store attraksjon er nemlig en kombinasjon av smørrebrødtradisjonens mangfold og sushiens praktiske størrelse.
Lyse og funky dekorerte The Royal Café ligger på veltrafikkerte Strøget, mellom Georg Jensen og Royal Copenhagen. Her fristes det med cupcakes og andre søtsaker, men det er smushi som har gitt stedet internasjonal oppmerksomhet.

Restaurant Geist åpnet ved Kongens Nytorg i mai. Geist er den nye restauranten til Bo Bech, en av Danmarks etablerte Michelin-kokker og landets svar på Eyvind Hellstrøm gjennom tv-programmet «Med kniven for struben». Her på Geist er det derimot ikke snakk om å smiske med den franske gourmetguiden, men heller invitere til trivelig brasseristemning og god mat.

Saken fortsetter under bildet

Foto: Ingvald Bergsagel

Michelin-restauranter i København

To stjerner
> Noma
Nordatlantisk Brygge

Én stjerne
> The Paul
Vesterbrogade 3 (Tivoli)
> Kong Hans Kælder
Vingårdstræde 6
> Herman
Bernstorffsgade 5 (Tivoli)
> Kiin Kiin
Guldbergsgade 21
> AOC
Dronningens Tværgade 2
> Kokkeriet
Kronprinsessegade 64
> Era Ora
Overgaden 33b
> Søllerød Kro
Søllerødvej 35
> Formel B
Vesterbrogade 182

Mer god mat i København

Listen kunne lages mye lenger, men her er elleve utvalgte steder, som viser noe av spennet i Københavns kulinariske tilbud.

> Geranium2
Organisk gastronomi fra Bocuse D’Or-vinner Rasmus Kofoed.
P.H. Lings Alle 4, 8. etg.
> Restaurant cofoco
Billig gourmet (fireretters for 275 danske) i koselige kjellerlokaler. Yngre vennegjenger og par utgjør klientellet.
Abel Cathrines Gade 7
> Torvhallerne
Nyåpnede mathaller der du kan handle inn det meste ganen kan begjære.
Gothersgade 27
> Restaurant Relæ
Drives av folk med fartstid fra Noma og El Bulli, men kjører mer rustikk stil.
Jægersborggade 41
> The Royal Café
Søte kaker, te i hysterisk dyre kopper og smushies – smørrebrød i sushistørrelse.
Amagertorg 6
> Restaurant Geist
Bo Bechs nyeste. Røff, ungdommelig bistro uten duker og Michelin-ambisjoner, men med spenstig meny.
Kongens Nytorg 8
> Restaurant Schønnemann
Klassiker fra 1877 med eventyrlige smørrebrød, stor snapsmeny og solid dansk stemning.
Hauser Plads 16
> Meyers Deli
Ser ut som en vanlig kaffebar, men serverer fantastiske småretter med snert og sesongvarer. Også butikk med spennende delikatesser.
Gammel Kongevej 107
> Madklubben Tivoli
Lys og luftig restaurant i Tivoli med «ny nordisk mormormat». Klassiske danske retter med en liten vri.
Vesterbrogade 3 (Tivoli)
> Restaurant Mielcke & Hurtigkarl
Romantisk restaurant med verdensvant meny og vakker beliggenhet. Stengt januar–mars.
Frederiksberg Have, Runddel 1
> Krogs
Byens beste sjømat siden 1910 i følge kjennere.
Gamle Strand 38
> Restaurationen
Fransk og sentral veteran med Bo Jackobsen bak grytene.
Møntegade 19


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby