Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

De fleste severdighetene i Paris ligger i sentrum noe som gjør det enkelt for turister på besøk i byen. De fleste severdighetene i Paris ligger i sentrum noe som gjør det enkelt for turister på besøk i byen. Foto: Dariusz Kuzminski ( Getty )

Innsidetips til Paris

Filmskaperen Eskil Vogt følte at Paris kallet ham. Han bodd i byen i sju år og gir deg sine innsidetips.

Vår guide i Paris - Eskil Vogt

Eskil Vogt er en prisbelønnet filmskaper og manusforfatter med forkjærlighet for fransk nybølgefilm. Har (sammen med Joachim Trier) skrevet manus på kinoaktuelle «Oslo, 31. august» og «Reprise» (2006), sistnevnte med deler av handlingen lagt til Paris.

GIKK DU GLIPP AV STORBYSPESIALEN VÅR? KJØP DIGITAL UTGAVE AV REISER & FERIE

Hva er det med deg og Paris?
– Det var pinlig å like Duras, Resnais, Godard, Besson, Bresson, Truffaut, Rohmer, Proust, Gainsbourg, Desplechin, Denis, Blanchot, Derrida, Robbe-Grillet, Carax, Bataille, Marker, Barthes med flere, og hverken kunne språket eller kjenne til byen de alle beskrev så forskjellig eller levde i. Det ble til at jeg gikk på filmskole i byen og bodde der i syv år.

Hvilket sted/strøk vender du alltid tilbake til?
– Kinoene og kafeene i Latinerkvarteret, særlig Action-kjeden, som spesialiserer seg i å vise gamle Hollywood-filmer. Paris er forøvrig verdens beste by for å se film av alle genre og nasjonaliteter.

Hvor er din favorittutsikt over byen?
– Eiffeltårnet og Tour Montparnasse er begge altfor høye til å kunne se noe særlig. Det må kanskje heller bli den fra den utvendige rulletrappen i Pompidou-senteret idet den passerer høyden til takene rundt og et uventet panorama åpner seg. Eller på toppen av trappene foran Sacré-Coeur om natten, da et av Paris’ mest turistifiserte steder nesten er folketomt, og Paris ligger under deg, lysende og øde.

For de som aldri har vært i Paris, hva er det en dødssynd å gå glipp av?
– Paris oppleves best ved å spasere med et eller annet vagt mål uten å stresse rundt i redsel for å gå glipp av noe. Det er en sjenerøs by for turister siden bykjernen - der nesten alle severdighetene ligger - er så liten og kompakt. Går man litt rundt, for eksempel på kryss og tvers av Seinen, kommer man, liksom tilfeldig, over den ene attraksjonen etter den andre.

Og hva bør man absolutt ikke gjøre?
– Unngå Les halles hvis du ikke vet nøyaktig hvor du skal. Det er et labyrintisk, enormt kjøpesenter midt i sentrum av byen. Det er lett å ende opp der siden det er det viktigste knutepunktet for kollektivtrafikken.

Hvor går man i Paris for å kikke på folk?
– Kafeene. Luxembourghagen.

Hva opplever man kun i Paris?
– Paris er – uten å ennå helt ha blitt et levende museum – en by som lever 70 prosent i fortiden. Men hvilken fortid! Ingen gater i verden er like tette med landemerker i forhold til litteratur, film og filosofi. Og i motsetning til for eksempel Roma, er det også vår nære kulturhistorie man vandrer rundt i.

Hva vet alt for få om Paris?
– Jeg liker veldig godt passasjene som går ned fra niende arrondissement mot Palais Royal. Dette er egentlig forløperne til dagens kjøpesentre, handlegater dekket med glasstak, slik at handelen ikke skulle bli avbrutt av regnet. I dag er de fulle av merkelige butikker og har en helt spesiell stemning. En flott spasertur – uavhengig av det lunefulle Paris-været.


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby