Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Både før og etter regnet er fotomulighetene mange. Du kan som her kjøre portrettet gjennom et bilvindu, fotografere glinsende brostein, som her i Stavanger, eller gjøre makroopptak av vegetasjonen. Mulighetene er i grunnen uendelige. Både før og etter regnet er fotomulighetene mange. Du kan som her kjøre portrettet gjennom et bilvindu, fotografere glinsende brostein, som her i Stavanger, eller gjøre makroopptak av vegetasjonen. Mulighetene er i grunnen uendelige. Foto: Bjørn Moholdt ( Reiser & ferie )

Fototips: Dårlig fotovær

«Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær». Et kjent utsagn, som også kan knyttes til fotografering.

De fleste av oss er «godværsfotografer». Vi tar helst bilder når sola skinner, og det er varmt i været. Jeg må selv innrømme at det frister ikke særlig å gå ut i styrtregn eller snøstorm, men det ligger mange fotomuligheter der som man ikke bør la passere.
I regn antar gjerne himmelen nye og spennende fargevalører. Om du ikke ønsker å stå midt i nedbøren, er det en god idé å gå ut rett før, eller like etter. Før regnet dundrer ned er himmelen dramatisk, ofte illevarslende mørk. Etterpå forsterker væten i vegetasjon og bygninger metningen i fargene til et nivå som nesten gjør motivene tredimensjonale.
Det største problemet med regn at det kan skade kameraet. De store, profesjonelle kamerasystemene er bygget til å tåle mye juling, men de billigere modellene skal man være mer forsiktige med. Du kan investere i et undervannshus til kameraet, eller et vanntett kompaktkamera, men i forhold til hvor ofte det er aktuelt å bruke dette vil de fleste avstå.
Sats heller på å bruke paraply, eller en stor poncho, som kan dekke over kameraet når du skyter. I snøvær er selvsagt påkledning essensielt. Med andre ord er det viktig å være forberedt. Er du på hugget, kan du få fantastiske bilder de fleste av oss stort sett ikke gidder å ta.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby