Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Ditt høyeste ønske, eller verste mareritt, sier Liseberg og for vår leser ble det verste mareritt. Ditt høyeste ønske, eller verste mareritt, sier Liseberg og for vår leser ble det verste mareritt. ( Liseberg )

Reisebrev fra Gøteborg

Sverige er mange nordmenns feriefavoritt og Hanne Marit Schultz skriver fra helgetur i Gøteborg.

Har du en reisehistorie du vil fortelle - liten eller stor - skriv gjerne en mail til oss

Selv var mine favorittferier som barn når vi pakket bilen full og kjørte over grensen til Nord-Sverige til steder med morsomme navn som Boden, Piteå, Luleå, Skellefteå, Umeå.
Jeg vet ikke om det var det svenske godiset med Bugg-tyggis i spissen, Piteå havsbad som etter min mening i 8-årsalder var verdens nydeligste sandstrand, det svenske språket eller de annerledes forpakningene på matvarene som gjorde underverker på en småpikes sinn..
Jeg blir uansett aldri lei Sverige, og synes det er like eksotisk på hvert besøk.
Nå som jeg er bosatt i Oslo, er Gøteborg bare en 3-timers biltur unna og hva er vel bedre enn å reise dit en helg man tvinner tomler hjemme.
Det beste av alt er at man faktisk kan ha en rolig fredagskveld hjemme og så sette seg i bilen lørdagsmorgen og fortsatt få masse ut av helgen. Impuls-tur til Gøteborg som kjæresten og jeg kastet oss på en lørdagsmorgen i august!

Kjøreturen blir en del av kosen, med stopp for fylling av drivstoff og selvsagt masse svensk-godis. Innsjekk på hotellet og så ut på staden for å "käka lite”. Svenske kanelbullar og sjokoladeboller er en selvfølge, og etter at man har spist akkurat én for mange er det på tide å gå ut for å nyte litt shopping og byliv.
Noen av favorittbutikkene mine er Naturcompaniet og TopShop. Det er jo alltid ekstra gøy å dra på shopping på butikker man ikke finner hjemme, og handlelysten øker i takt med den herlige stemningen i byen.
Gøteborg er Sveriges nest største by, men har klart å beholde sitt særegne og intime preg med mye grøntarealer, vakker skjærgård og idylliske kanaler.

Reisebrevet fortsetter under bildekarusellen

For å se bildekarusellen trenger du Flashplayer 8. eller høyere, og JavaScript må være aktivert.

Tivoli i Gøteborg

Etter timer med vandring gatelangs, shopping, småspising av sjokoladeboller og hygge er det på tide å ta turen til barnas favoritt i Gøteborg. Liseberg er Skandinavias største fornøyelsespark og her er det ingen øvre aldersgrense for å ha det moro!
Inngangen koster ca 80 svenske kroner per voksen og man kan også velge å kjøpe et dagspass som gjør at man fritt kan ta karuseller.
Stemningen er magisk, med små barnesmil og lekende voksne. Om du ikke er glad i karuseller anbefaler jeg likevel turen, for det er små boder, 11 restauranter, barer og cafeer, konserter og mye gøy selv om man ikke er den mest ivrige på høytsvevende aktiviteter.
Lisebergs nyeste tilskudd er AtmosFear, som med sine 146 meter gir Europas høyeste fritt fall. I 110 km i timen suser man ned mot bakken og med 4g krefter så føler man virkelig seg liten i verden.
Jeg hadde svette hender, var nummen i munnen og vondt i magen mens vi sto i 30 minutters kø. Hele opplevelsen fra man sitter i stolen er over på 4 minutter, men for en skrekkslagen person så føltes det mer som en evighet.
Når man er trygt på bakken igjen og nervøsiteten slipper så pumper adrenalinet gjennom årene.
For de tøffeste kan nok dette være en opplevelse uten like, for oss som trives best med bena på bakken holdt det med den ene gangen. Som det står på informasjonen for AtmosFear. ”Ditt høyeste ønske, eller verste mareritt.”
Etter min mening mitt verste mareritt og det friser ikke til gjentakelse. Når man sitter 146 meter over bakken i en liten stol med utsikt over hele Gøteborg, så var ikke hodet mitt på sitt klareste. Skjelvingen i bena avtok ikke før etter ca to timer på bakken. Min bedre halvdel derimot var strålende fornøyd og hadde nok vært klar for en runde til.
En annen anbefaling i Liseberg er 5-kamp. Her kan man konkurrere mot hverandre i fem valgfrie grener, og stemningen kommer i takt med utfordringene. Hvem er best å skyte plastender, treffe vannsprut i bensintanken eller hesteveddeløpet?
Husk å ha en premie til vinneren!

Spise i Gøteborg

Gøteborg har mange restauranter å velge mellom enten du vil ha kinesisk, sushi, tex-mex, steakhouse, svensk husmannskost eller tapas. Hvis du skal ut på en fredag eller lørdag kan det være lurt å reservere bord om man drar på noen kjente, populære restauranter.
Vi tilbrakte lørdagskveld på den lokale Manana, en spansk tapasrestaurant med god stemning og gode priser. En hyggelig og intim atmosfære blant Gøteborgs fargerike innbyggere.
Tapasretter fra kr 39 pr stk, og med smakseksplosjoner i munnen! Om man skal spise tapas helt korrekt så skal man også drikke cava til, slik de gjør i Barcelona.
Vi avsluttet måltidet med en sangria og kvelden føles komplett!

Søndagsmorgen står vi opp til en bugnende frokostbuffet og mumser i oss crossant, frokostbladning og eggerøre. Gøteborgs midnight-marathon for jenter hadde vært natt til søndag så det var mange sporty damer i frokostsalen. De aller fleste butikker har åpent på søndager i Sverige, så vi tar oss en spasertur på Nordstan. Det er mye folk ute, men behagelig mindre enn på lørdager.
Vi gjør oss klar for roadtrip hjem og handler inn litt ekstra med smågodt.

Fakta om Gøteborg

Vi bodde på First Hotel G. Ypperste kvalitet og med fin beliggenhet rett ved kjøpesenteret Nordstan.

En lur idé er å kjøpe Gøteborg-kortet. Dette gir deg tilgang til Liseberg, museer, Paddan båttur, spøkelsesvandring, rabatt på Gøteborg-hjulet, fri kollektivtransport og mye mer.

Djungeltrumman gir deg tips til ulike utesteder i Gøteborg


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby