Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Vi presenterer våre mest praktiske nettsteder. Vi presenterer våre mest praktiske nettsteder. Foto: Francesco Ridolfi ( Getty )

Nyttig på nett

Folk kom seg rundt i verden før internett også, men ikke skjønner vi hvordan.

1. Det er vann i springen

Men kan du drikke det? Man kan ikke bli annet enn imponert over hvor mye overpriset flaskevann som omsettes i et land som Norge, der springvannet som regel er vel så bra. Det finnes land der du ikke engang bør børste tennene med vann fra krana, men overraskende ofte er det bare å gulpe nedpå.
Can I Drink the Water er et nettsted som forteller deg akkurat det navnet tilsier. Klikk på ferielandet ditt og sjekk om du bør legge inn noen kroner ekstra i vannbudsjett, og skal du til et varmt land, kan det være penger å tjene. På siden finner du også mye god, generell informasjon om vann, og 51 prosent av overskuddet går til drikkevannprosjekter i utviklingsland.

2. For den sosiale gjerrigknark

I 1999 sendte Casey Fenton en e-post til 1500 tilfeldige studenter på Island og spurte om han kunne overnatte gratis på sofaen hos dem. 50 sa ja, og ideen til CouchSurfing var unnfanget.
I dag har nettsamfunnet tre millioner medlemmer over hele verden, og du kan selvsagt sjekke tilbakemeldinger og referanser før du velger hvem du vil krasje hos. Eller eventuelt slippe inn i eget hjem.

3. Sov på flyplassen

Kveldsflyet ditt er overbooket, innstilt eller ekstremt forsinket. Plutselig sitter du der mellom taxfree-butikken og toalettet. Trøtt, uflidd og med tomme, nattlige ventetimer foran deg på en sjelløs flyplass med dårlig luft. Eventuelt har du planlagt i god tid å spare hotellutgifter ved å overnatte i avgangshallen før et tidlig morgenfly.
Sleeping in Airports er uansett et overraskende nyttig nettsted som forteller deg hvilke flyplasser som er best egnet til overnatting (Singapore Changi topper listen) og hvilke fasiliteter som finnes. Her er også en nyttig nybegynnerguide til hva du bør ha med deg i håndbagasjen (øyebind, ørepropper, oppblåsbar nakkepute, våtservietter, etc.), hvor du bør slå deg til ro og hvordan du takler gretne vakter.

4. Book hemmelig hotell

Mange tomme senger og seter er døden for reiselivsbransjen. Hoteller, bilutleiere, flyselskap og cruisebåter liker ikke å dumpe prisene sine i all offentlighet for å fylle opp ledig kapasitet heller. Det tar seg ikke bra ut for de som betaler full pris.
Hos HotWire kan de derimot være anonyme, og dermed gi langt bedre tilbud enn ellers. Bestiller du for eksempel et par netter i London, kan du velge hotellstandard og bydel, se fasiliteter og vurdering fra andre gjester, men du får ikke vite nøyaktig hvilket hotell du skal bo på før bestillingen er gjort.

5. Til og fra flyplassen

Lite er så ergerlig som å bruke to timer i en dyr drosje gjennom rushtrafikken, og så oppdage at ekspresstoget fra flyplassen tar ti minutter, koster en tolvtedel og stopper to kvartaler fra hotellet ditt.
To & From the Airport har oversikt over rutetabeller, priser, stoppesteder og så videre for buss, tog og bane mellom hundrevis av flyplasser og byene nær dem. Vil du kjøre selv, tipser nettstedet også om parkeringsmuligheter og bilutleiere.
(PS: Insisterer du uansett på å ta drosje, kan www.hitchsters.com hjelpe deg å finne noen å dele den med, så halverer dere kostnaden.)

6. En guide for deg, en guide for meg

Du rekker kun over en brøkdel av attraksjonene som står i mursteinen av en guidebok, kan ikke sove i mer enn én hotellseng av gangen og googler du «Berlin cool restaurants» får du over én million treff (ja, vi har prøvd).
Reiseplanleggertjenesten Stay.com lar deg derimot i ro og mak forhåndsplukke sverdigheter, restauranter, hoteller og så videre av interesse. Deretter genererer du din egen hendige reiseguide, som kan lagres, skrives ut eller lastes ned på mobilen. Komplett med kartnavigering og alt.
Dessuten kan du lagre dine helt egne landemerker og dele miniguider til Paris’ beste ostebutikker eller Tokyos fremste karaokebarer med andre. For eksempel.
Selskapet bak det hele er norsk, men satser internasjonalt.

7. Planlegg sammen

Du skal på tur med vennegjengen. Torgrim har ikke mobilnummeret til Anne, Bjarte er vegetarianer og Leif er ikke på Facebook. Det å planlegge en gruppereise kan fort bli kaotisk, men Triporama kommer dere til unnsetning.
Du oppretter en side og inviterer de som skal være med. Så kan dere sette opp tidsskjema, diskutere restauranter, plotte inn på kart og så videre. Etter turen kan dere mimre og krangle om den siste kveldens barregning.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby