Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Kitesurfing eller surfing er bare noe av det du kan gjøre i Sydney og omegn. Kitesurfing eller surfing er bare noe av det du kan gjøre i Sydney og omegn. Foto: Adam Pretty ( Getty images )

11 tips til Sydney

Sydney er en multietnisk lekegrind full av sprudlende kreativitet, kultur og skjønnhet.

Inspirasjon fra Sydney

1. Sydneys Circular Quay

Dette er området Sydney graviterer rundt, og hvor byens første bosetting ble etablert. Herfra har du utmerket utsikt mot landemerkene Harbour Bridge og Operahuset. I samme område finner du blant annet Museum of Contemporary Art (Samtidsmuseet), plassert i en restaurert bygning fra 1930-tallet, i tillegg til Customs House Library (bibliotek i den gamle tollbygningen modernisert i 2005) og Sydney museum.
Kaiområdet syder av liv, med båtavganger til blant annet Manly, Watson Bay. Mosman og Taronga Park Zoo. Herfra er det også kort vei til The Rocks, en av de eldste og mest interessante delene av Sydney.
www.cityofsydney.nsw.gov.au
www.sydney.com

2. Lunsj på Sean’s Panorama

Innehaver Sean Moran har gjort sitt ypperste for at ikke denne nydelig plasserte restauranten skulle bli en turistfelle.
- Vi har mange utenlandske gjester her, men stedet har fremdeles en aura av en typisk liten nabolagsrestaurant, sier Sean om Sean’s Panorama, som ligger rett ovenfor ikoniske Bondi Beach.
Kokkene henter råvarene sine hovedsakelig rett fra Seans egen bondegård utenfor byen, noe som i seg selv gjør denne restaurantopplevelsen til noe helt spesielt.

3. Bondi Beach i Sydney

La deg forføre av en av de vakreste strendene i verden. Har du først kommet deg hit er sjansen for at du blir lengre enn planlagt rimelig stor. Her kan du svømme, slikke sol ... eller ta leksjoner i surfing. Let’s Go Surfing har et ypperlig totimerskurs til rundt 500 kroner, eller du kan i stedet følge den 2,5 km lange vandreturen Bondi-til-Bronte.
Bestemmer du deg for å bli gjøre oppholdet enda lengre, er undergrunnsklubben The White Revolver på hjørnet av Curlewis Street og Campbell Parade nærliggende. Her samles strandens unge og vakre, helst etter midnatt.

4. Oxford og William Street

Oxford Street i bydelen Paddington har lenge vært Sydneys mest populære handlegate, med strålende butikker som Sass & Bide i nr. 132 og High Tea with Mrs Woo i nr. 72b. William Street rett ved har etter hvert blitt et attraktivt sted å vandre, spesielt for dem som er på jakt etter godt kunsthåndverk. Se etter Collette Dinnigan i nr. 33, Belinda Sepers butikker samt The Corner Shop i nr. 39 og nr. 43. Sjekk også ut Monica Schniepers gedigne vintagebutikk Pelle i nr. 90.

5. Sydney festival

Januar er en utmerket måned å besøke Sydney, ikke bare fordi det er sommertid, men like mye på grunn av gedigne Sydney Festival . Første festivaldag - Festival First Night - ryddes hele sentrum for biler og transformeres til en spektakulær fremvisning av kunst og kultur over en bred front. I over tre tiår har fremragende artister som Björk, Brian Wilson, Elvis Costello samt skuespillere som Cate Blanchett og Peter Sellers gjestet festivalen.

6. Musikkscenen i Sydney

Sydney syder av intime konsertlokaler, hvor store artister som normalt gjester gigantarenaer i Europa, ofte er innom. Sjekk for eksempel ut The Basement, hvor størrelser fra Prince til Georgie Fame har opptrådt. The Vanguard i Newtown er et annet velkjent konsertsted for ulike artister både innen jazz, blues, rock og roots. Begge konsertsteder har i tillegg gode restauranter.

7. Nattmat i Sydney

I Sydney kan det fort bli sent, og da er det nærliggende å ty til noen av byens velkjente hurtigmatsteder. Av de mest kjente er Abaham Zailaas legendariske Fatima’s Lebanese Restaurant. Zailaa serverer falafel og andre midtøstendelikatesser til natteranglerne, og kan skryte av å ha servert kjente partyløver som Beastie Boys og Ben Harper.
En annen klassiker er Golden Century Seafood Restaurant, for dem som foretrekker skalldyr eller hel, fersk fisk, servert inntil klokka fire om natta.

8. Surry Hills-galleriene

«Kunst er den spennende gnisten som overvinner døden», uttalte blant annet den avdøde kunstneren Brett Whiteley, hvis utsøkte kunst kan oppleves i The Brett Whiteley Studio i kunstnerkvarteret Surry Hills.
Her finner du blant annet uferdige malerier, kunstutstyr og en mengde bøker, i tillegg til vegger dekket med graffiti og ymse sitater av kunsteren.
Ønsker du å oppleve nye, vordende kunststorheter, sjekk First Draft Gallery like ved.

9. Taronga Zoo i Sydney

Byens gedigne dyrehave, Taronga Zoo, finner du på nordsiden av Sydney. Den inneholder tusenvis av dyr fra hele verden, samt de typiske, eksotiske australske selvsagt. Et «ZooPass» til cirka 250 kroner inkluderer en fergetur fra Circular Quay. De som ønsker å overnatte kan leie seg et luksus safaritelt med ulike, nattlige eventyr inkludert, til den nette sum av 1250 kroner.

10. Sydneys Royal National Park

Den kongelige nasjonalparken ble åpnet allerede i 1879. Området på mer enn 130 kvadratkilometer inkluderer vindfulle heder, regnskogrenner og en praktfull kystlinje. De beste strendene er Wattamolla, Garie og Burning Palms. I tillegg har parken mer enn 100 km med vandrestier, og tiltrekker seg både surfere og syklister. Du kommer deg dit med bil eller ferge fra Cronulla.

11. Australsk vin

Australias eldste vinmarker ligger to timer med bil fra Sydney, og har du tid er dette virkelig å anbefale. Dra spesielt til de mindre vingårdene i Broke Fordwich-området, som Broke’s Promise mellom Yengo National Park og Wollombi Brook. Under vinmaker Andrew Margans overoppsyn finner du her noen av landets beste shirazviner, samt en aromatisk barbera i norditaliensk stil, superb til middelhavsmat.
En annen gård er Mount Brone Wines, der vinmaker Jim Chatto produserer den fenomenale River Bank Shiraz.
Planlegger du overnatting er Cockfighter’s Ghost Vineyard, en renovert 1930-tallshytte, å anbefale.
www.visitvineyards.com

Å komme seg rundt i Sydney

The Airport Link er en sporvei som knytter Sydneys internasjonale flyplass Kingsford Smith til byen (ca. 80 kr). Turen til sentrum av byen tar 13 minutter, og togene går daglig fra fem om morgenen til midnatt. Taxi samme vei koster cirka 250 kr, avhengig av trafikken.
Den australske hovedstaden mangler metro, noe som betyr at det offentlige transporttilbudet er et lappverk av tog, busser og ferger. Kjøp et Daytripper Pass (ca. 80 kr) eller ukepasset Red travel pass (ca. 200 kr). Sydney er likevel en bilby, og mange foretrekker rett og slett å leie seg en firehjuling.

Noen tips til Sydney

Å tipse er ikke nødvendig, men blir satt pris på, særlig om du befinner deg på de finere stedene. Når det gjelder taxi, rund opp med en dollar eller to.
Husk solkrem. Australia har blant verdens høyeste forekomster av hudkreft, og solen kan være hard, selv om det ikke alltid føles slik. Bruk alltid solkrem eller beskyttende klær.
På strendene bør du passe deg for undervannsstrømmene, de kan være livsfarlige. Hold deg derfor innenfor de oppmerkede områdene (flaggene).
Husk å få tilbake merverdiavgiften (ti prosent) på flyplassen når du reiser. Handler du for mer enn 1500 kr kan du be om momsblankett i butikken du handler i, og presentere den ved momskranken på flyplassen (Tax Refund Counter).
Lokal slang kan være uvant i starten. «G’day» er vanlig når man møtes, mens «servo» betyr service station og «arvo» afternoon. På pub (ofte kalt hotell, selv om de ikke tilbyr rom) blir øl solgt i «schooner» (425 ml).

Å bo i Sydney

I det tradisjonelle arbeidsklassestrøket Woolloomooloo ligger Finger Wharf-kaien, bygget like før Første verdenskrig. Lenge lå området øde, inntil det ble gjenstand for en omfattende renovering, med bygging av restauranter og ikke minst flotte leiligheter (skuespilleren Russell Crowe har kjøpt seg inn for 45 milloner kr) som resultat.
I dag finner du i tillegg lekre Blue Sydney hotell (tidligere W Hotel), som ligger vakkert til med utsikt til Kings Cross i sør, Royal Botanical Gardens i vest og havna i øst. Sentrum er bare en liten rusletur unna. I tillegg til eget treningssenters, soldekk og basseng finner du et av subkontinentets beste indiske kjøkkener her, samt Water Bar, som er kåret til byens beste.
www.tajhotels.com/sydney


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby