Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Foto: Bjørn Moholdt ( Reiser & ferie )

Fototips: Naturfoto

Dyre- og naturfotografering er en egen sjanger, som først og fremst krever tålmodighet.

Å ta bilder av ville dyr er utfordrende og tålmodighet er ikke nok i seg selv. Ofte må du også ha gode klær og ikke minst et omfattende fotoutstyr (som koster flesk). For å komme tett på en løve eller hyene er en 300 mm linse et minimum, montert på et kamera som kan presse opp følsomheten på bildebrikken i den grad at det ikke går nevneverdig ut over bildekvaliteten.
De beste naturfotografene bestreber seg på noe mer enn ren avfotografering. De prøver gjerne å si noe om naturen, dyrene – ja, sågar oss mennesker – gjennom sine fotografier. Frans Lanting (se omtale lenger nede på siden) er en av disse enestående fotokunstnerne som har maktet å si noe om oss selv gjennom sine dyrebilder. Hans bok Eye to eye er et godt eksempel på det.
Har du speilrefleks er det mulig å leie seg en stor linse (for eksempel en 500 mm) for et par tusen kroner. Det kan det faktisk være verdt. Å kjøpe en koster gjerne mer enn det tjuedobbelte. En annen måte å ta dyrebilder på er å i like stor grad se på miljøet rundt. Plasser for eksempel dyrene i sitt rette element, fremfor å ta ekstreme nærbilder. De kan fort bli kjedelige, tusenvis av andre har gjort det før deg (og sannsynligvis mye bedre).

5 tips til naturfotografering

1. Tenk miljø. Ram dyr eller andre objekter inn ved bruk av omgivelsene.
2. På frihånd bør lukkertiden være minst lik brennvidden på objektivet. Eks: Til 500 mm bør du minst operere med 1/500 sekund.
3. Klem rolig fremfor å trykke på utløsere, for å unngå bevegelsesuskarphet.
4. Bruk stativ, på safari blir de fleste bilder tatt i grålysningen eller mot kvelden.
5. Tenk kreativt. Bruk gjerne (utfyllings)blits i kombinasjon med lav lukkertid, eller panorer når dyr er i bevegelse.

Gode fotoråd

Ole Jørgen Liodden høstet fortjent heder med sin fotobok Naturfoto – Digital kameraglede, som kom ut in 2008, og med den gjorde digitalfotografering noenlunde forståelig for folk flest. Naturfotografering krever stor tålmodighet, gode klær og ikke minst kamerautstyr som de færreste har råd til. 101 gode råd for naturfoto senker likevel terskelen for menigmann, Boken er i tillegg et påskudd for Liodden til å presentere noen av sine eminente blinkskudd. På sitt beste tenderer han stormesteren selv, Frans Lanting, en mann som i stedet for å avbilde naturen også tolker den, og med det opphøyer naturfotografiet til kunst. Vi venter derfor spent på Lioddens neste bokutgivelse, der han forhåpentligvis tar sin fototilnærming opp til neste nivå.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på nett


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby