Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Foto: Brand X Pictures

Se Washingtons beste

Det er lett å avskrive Washington D.C. som et kjedelig bekjentskap, men det blir helt feil.

Inspirasjon til Washington D.C

Hvorfor Washington D.C?

Det er lett å avskrive Washington, D.C. som et kjedelig bekjentskap, forbeholdt politikere, ambassadepersonell og slu lobbyister. Den forestillingen forsterkes av det faktum at USAs hovedstad også nærmest i sin helhet ble planlagt av den franskfødte arkitekten Peter Charles L’Enfant. Han tok utgangspunkt i barokke europeiske byer som Amsterdam, Paris, Frankfurt og Milano, med store avenyer og ditto friluftsområder.
At Washington likevel er et utmerket sted å tilbringe noen dager oppdager man fort ved en nærmere inspeksjon. I det sentrale parkområdet rundt the National Mall ligger for eksempel noen av USAs mest kjente attraksjoner. Det gedigne Smithsonian-instituttet huser for eksempel flere av landets fremste institusjoner, som Det nasjonale naturhistoriske museet, Det nasjonalhistoriske museet samt Det nasjonale amerikansk-indianske museet, for å nevne noen.
Av kuriøse steder å oppsøke kan vi i tillegg nevne Det internasjonale spionmuseet. I det hele tatt mangler det ikke på opplevelser i den amerikanske hovedstaden. Triveligst er det likevel i Georgetown, som ligger langs Potomacelven, og som utgjør den opprinnelige byen. Fargerike kolonihus, Georgetown-universitetet og byens eldste konstruksjon – Old Stone House – er noen av attraksjonene, i tillegg til de trivelige vannhullene og restaurantene langs elven.

Navnet Washington D.C.

Washington, D.C. (District of Columbia) ble gjennom Grunnloven av 16. juli 1790 opprettet som et eget distrikt som sikrer nasjonen en permanent hovedstad. Byen er med andre ord ikke del av noen amerikansk stat, men direkte underlagt den føderale regjering. Navnet er synonymt med USAs første president og sentrale hærfører under uavhengighetskrigen, George Washington.

Få oversikten i Washington D.C

Et godt utgangspunkt er å starte i The National Mall (omtalt kun som the Mall). Dette er et parkanlegg som strekker seg 1,6 kilometer i øst-vestlig retning, og hvor du inne i selve parken eller i dens randsone finner mange av byens viktigste historiske attraksjoner, som Smithsonian, Det hvite hus, Lincoln Memorial samt ulike krigsmonumenter (Koreakrigen, Andre verdenskrig, Vietnamkrigen).

Bare i Washington D.C.

Library of Congress er verdens største bibliotek, med nesten 150 millioner bøker, manuskripter og andre skriftlige kilder. Ikke bare er det grandiost i kraft sitt innhold, men arkitekturen er i seg selv verdt et besøk. Dette er også USAs eldste, føderale kulturinstitusjon, bygget i 1800. Biblioteket er åpent for publikum, men kun representanter i Kongressen, høyesterettsdommere og andre høyerestående regjeringsmedlemmer har anledning til å låne bøker der.

Alle skal i Washington D.C

Alle skal på omvisning i Det hvite hus. Det hører med ved et besøk i hovedstaden. Dette er arbeidsstedet for verdens mektigste mann, og har huset presidenter siden John Adams dager rundt 1800. Under krigen i 1812 ble bygget satt fyr på av britiske tropper, men det var ikke før i 1908 at president William H. Taft utvidet vestvingen med Det ovale kontor, som i dag er presidentens arbeidsværelse.

Du bør heller i Washington D.C

Du bør heller få med deg en omvisning i Pentagon, et av verdens største kontorbygninger med mer enn 23 000 ansatte fordelt på nesten 345 000 kvadratmeter.
For den som ønsker en introduksjon tilbake til tiden rundt den amerikanske revolusjonen og USAs tilblivelse kan en vandretur rundt i Alexandrias gamleby være et interessant alternativ. Bydelen har aner tilbake til 1749, med brosteinsgater, kolonihus og kirker, butikker og restauranter som ivaretar mye av fortidsstemningen, i et ikke ubetydelig romantisk lys.


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby