Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Foto: Jupiterimages ( (C) 2007 Thinkstock Images )

Sol i sikte

Det var ikke Hollywood-stjerner, men inuitter som først begynte med dette.

Det heter seg at det kun er kjendiser, blinde og fjols som bruker solbriller innendørs.
Utendørs kan de derimot være kjekke å ha for noen og enhver, på både stranda, i skibakken og i situasjoner der du vil se hakket kulere ut enn til hverdags. Det var neppe like kult å bli observert med solbriller den gang den slags primært ble foreskrevet syfilispasienter, men først ut var altså inuittene.
Du kan jo selv tenke deg hvor mye mysing som krevdes i snørike strøk der sola ikke går ned på flere måneder. Inuittene visste råd, og lagde seg – for rundt 1000 år siden – øyebeskyttelse av hvalrosstenner, med små gliper som kun slapp inn litt av det skarpe sollyset.
På 1100-tallet skal kinesere ha brukt briller av mørk kvarts, som beskyttelse mot både skarpt gjenskinn og onde ånder. Det hevdes dessuten at rettsdommere brukte nyvinningen under vitneforhør for å skjule egne ansiktsuttrykk.

Trenger du en unnskyldning for å bruke solbrillene dine?

Syfilis og filmstjerner
Da den engelske optikeren James Ayscough på 1700-tallet begynte å eksperimentere med fargede brilleglass i blått og grønt, var det for å avhjelpe ulike synsproblemer, ikke for å beskytte mot sola.
På slutten av 1800-tallet skal det ha vært relativt vanlig å foreskrive briller med gule eller brune glass til syfilispasienter, da denne leie kjønnsykdommen gjerne medførte overfølsomhet mot lys.
Solbriller ble noen hakk hippere da Hollywoods filmstjerner begynte å vise seg med slike i mediets barndom. Det er noe uklart om skuespillerne gjorde det for å gjemme seg for fans, eller fordi sterke studiolamper var en stor påkjenning for øynene, men trendsettere var de uansett.

Forfengelige flygere
På 1930-tallet tok solbriller av for fullt. I 1929 hadde Foster Grant lansert verdens første rimelige, masseproduserte solbriller, og i 1936 kom nystartede Ray-Ban på banen med sine stilige og trendsettende pilotbriller.
Ray-Ban – for øvrig en omskriving av «sunrays banned», for deg som lurte – ble opprettet etter at løytnant John A. Macready i det amerikanske luftforsvaret etterlyste briller som både beskyttet mot sola og så stilige ut. Ray-Ban Aviator ble, med sin lette innfatning, trendy design og forbedrede beskyttelse mot infrarøde og ultrafiolette stråler, en suksess.
Hollywoods første gullalder varte frem til rundt 1960, og i mellomtiden gjorde Andre verdenskrig piloter til enda større helter enn tidligere. Det er derfor ikke til å undres over at solbriller ble ettertraktet, ikke bare av praktiske årsaker, men også som pynt og statussymbol.
I dag selges det solbriller for ufattelige summer. Ett anslag lyder på 200 milliarder kroner årlig, og med tanke på folks ferievaner, forfengelighet og leie uvane med å sette seg på nyinnkjøpte D&G til flere tusen spenn, er det liten grunn til å tro at omsetningen vil avta med det aller første.

Kilder: Wikipedia, Harley Glasses, «Origin of Everyday Things» (2006).

BESTILL ABONNEMENT PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby