Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Nå bugner det av sopp i skog og mark. Nå bugner det av sopp i skog og mark. ( Getty )

Tid for matauk

Nå bugner det av sopp og bær i skog og mark. Slik finner du fram i naturens spiskammer.

Matauk har her i landet gått fra å være en livsnødvendighet til å bli en fritidssyssel. Vi trenger sjelden å sanke mat i naturen lenger. Den ligger klar og pakket inn i plast på supermarkedet. Vi ikke lete, plukke, rense, sylte og safte for å klare oss gjennom vinteren, men du verden så artig og givende det er likevel.

Finn skogens gull

Jeg husker godt dagen da jeg begynte å interessere meg for å sanke mat. Jeg var i skogen med et par venner som virkelig kunne sopp. Vi gikk med sakte skritt over mose og gress, mens vi nistirret etter noe spiselig på skogbunnen. Et gult glimt fikk hjertet mitt til å slå raskere, og kroppens egne belønningshormoner pumpet gjennom kroppen. Vi plukket mat. Vi samlet, hamstret og fant kantareller så gule som gull og kremler med rustrød hatt. Vi formelig hoppet mellom trærne mens vi hoiet for ikke å gå fra hverandre i alt engasjementet.
– Hva med denne, tror du denne er spiselig?
Den barnslige nysgjerrigheten ble trigget. Vi kikket i bøker, snoket og luktet, vridde og vendte på de rareste vekster. Da vi kom hjem, spiste vi hjemmelaget brød med smørstekt sopp, og det smakte som ingenting annet noen gang har gjort.

I skogen for å samle

– Dette med matauk har endret seg radikalt hos de aller fleste siden etterkrigstiden, forteller Inger-Lise Østmoe.
Hun har skrevet boka «Matsprell i naturens verden», er soppkontrollør, driver firmaet Norsopp og er lidenskapelig opptatt av alt som vokser og gror i naturen.
– Jeg opplevde ikke selv krigen, men er et produkt av den og har vært med på både seks- og syvtimeslange turer i skog og hei med bærkassa på ryggen for å samle mat.
Inger Lise høster flittig av naturens sopp, bær, granskudd og geitrams, for å nevne noe, og er en av få som nok kunne overlevd i norsk natur uten problem.
– Jeg tror det finnes et medfødt gen. Noen har et jaktgen, andre et samlergen mens atter andre rett og slett ikke har noen interesse av det. Jeg har definitivt et samlergen, smiler hun.
Hun mener voksne burde lære noe av barn om nysgjerrighet og i stedet for å være så redde, lære seg hva som kan spises og ikke.
– Du har mye mat allerede i april. Det er da alle salatingrediensene kommer. Blåbær, multer og sopp kan du finne ut hele september, mens traktkantarellen vil kunne vokse til langt ut i november. Husk bare at om det blir frost, går både sopp og bær føyken.

Enkelt å finne

Naturens estetikk er i seg selv nok til at kroppen produserer hormoner som gir en følelse av ro og velvære. Det er med andre ord en belønning i seg selv å sitte ved et rolig vann og se fisken hoppe i skumringstimene, eller å skue utover et majestetisk fjellområde med myrer fulle av gyldne multer.
Om du i tillegg velger å høste av naturen, får du en ekstra belønning – som tørket sopp på et glass gjennom vinteren eller dypfryste bær i en pose som kan tas opp når det trengs.
Dermed kan du nyte de deilige feriedagene nok en gang, for eksempel i form av en porsjon risotto med steinsopp eller hjemmebakt kake med blåbærfyll.

Når er høste-sesongen?

Multer

Slutten av juli til ut september.

Blåbær

I lavlandet i sør starter sesongen allerede litt etter St. Hans, men holder frosten seg borte kan du plukke blåbær til langt ut i september.

Tyttebær

August til oktober.

Rips

August til september.

Bjørnebær

August til september.

Sopp

Fra tidlig juli til langt ut i oktober om frosten holder seg unna.

Hvor finner du maten?

Skogsopp

De fleste gode matsoppene finnes i blandingsskog med mye gran og innslag av bjørk, osp og andre vanlige tresorter. Er du usikker, bør du ta med soppen til godkjente kontrollører etter endt tur.

Multer

Disse bærene liker seg spesielt godt på myrer blant torv og mose. Særlig Nord-Norge og innlandet kan nyte godt av bærene som har rikelig med både C-, B-, E- og A-vitaminer. NB: Bor du ikke i Finnmark og er på multetur der, kan du ikke plukke mer enn du kan spise underveis.

Blåbær

Vokser villig i hele Norge, fra lavlandet til høyt opp på snaufjellet, og fra sør til nord. Liker seg best i sur og næringsfattig jord i granskog, men trenger også jevnt med fuktighet.

Bjørnebær

Mest utbredt i kyststrøk fra Oslofjorden til Nord-Møre. Ofte vokser de inntil knauser som gir skuddene både støtte og ekstra solvarme. Jo varmere og lunere de har hatt det, jo søtere og bedre blir bærene.

Tyttebær

Planten er hardfør og vokser opp til 1800 moh, men liker seg spesielt godt i lys furuskog der det er tørt og skrint og liten konkurranse fra andre vekster.

Kjekt å ha med

Sopptur

En lett og luftig kurv, kniv i grell farge så den ikke forsvinner, børste, lett kjøkkenhåndkle til kurven, egen tøy- eller papirpose til ukjent sopp, GPS, soppbok.

Bærtur

Bærplukker, spann, kurv eller mange små jordbærkurver alt etter bærsorten du plukker (blåbær og multer blir fort mos om du lager store hauger), GPS.

Fisketur

Fiskestang, sluker, agn, hov, kniv, sitteunderlag, støvler, fiskekort, varme klær.

Jakt

Våpen, ammunisjon, kniv, kikkert, hund, litt tau om du jakter storvilt, rypegalge om du er på fuglejakt, GPS.

Visste du at ...

... furunåler er en utmerket C-vitamin-kilde vinterstid? Prøv for eksempel te av furunål og mynte, eller knuste tørkede furunåler som krydder i brød.

... akevittrørte tyttebær garantert gir suksess på julebordet?

... steinsoppen er den eneste av matsoppene våre som egner seg til å spises rå?

... du kan lage vin av løvetann og saft av geitrams?

... kantarellen er en D-vitaminbombe på linje med fisk?

Nyttig om sanking

* Norges sopp- og nyttevekstforbund skriver mest om sopp, men har også gode oppskrifter og tips til andre sankemuligheter under seksjonen grønt og nyttig.
* Norges jeger- og fiskerforbund arrangerer jegerprøver, fisketurer, selger fiskekort og nettsiden byr på mange gode tips og råd.
* Her finner du din nærmeste soppkontrollør.
* Turistforeningen arrangerer blant annet fjellmatkurs.
* Brimiland er kjent for å bruke ingredienser fra fjell og vidde i sine kokkekurs.


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby