Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Å bli kvitt flyskrekken er ikke gjort på et blunk, men med noen gode råd kan du komme et stykke på vei. Å bli kvitt flyskrekken er ikke gjort på et blunk, men med noen gode råd kan du komme et stykke på vei. Foto: Digital Vision ( (c) Digital Vision )

8 tips mot flyskrekk

Vil du ikke på kurs, kanskje dette hjelper for å bli kvitt flyskrekken?

Tips mot flyskrekk

1. Oppsøk fakta
Identifiser hva som gjør deg så redd, og søk reell informasjon om temaet, enten det gjelder turbulens, flyets lyder, trafikken i lufta, egne psykiske eller fysiske reaksjoner, og så videre. Ja, det skjer flyulykker, men fokuser heller på reell statistikk og fakta.

2. Si fra om flyskrekken
Kabinpersonalet er godt øvet i å takle folk med flyskrekk, og gir du beskjed ved ombordstigning holder de et øye med deg og hjelper under turen.

3. Sitt foran
Om du blir uvel av risting, så prøv å få et sete så langt fremme i flyet som mulig. Der merkes turbulens langt mindre enn lengre bak.

4. Ta det med ro
Generelt stress, trøtthet og dårlig tid i forbindelse med en flytur kan forsterke frykten.

5. Kle deg fornuftig
Lagvis med lette, pustende, nyvaskede klær gir deg en mer behagelig kroppsfølelse under turen, og gjør det enklere å slappe av. Husk også å spise!

6. Unngå selvmedisinering
Valium og liknende medikamenter kan hjelpe enkelte på kort sikt, men forsøk å klare deg uten. Det samme gjelder bruk av alkohol for å roe nervene, noe som kan få motsatt virkning. Kaffe og te bør også unngås, men få i deg mye væske i form av juice eller vann.

7. Pust i posen
Lær deg noen avslapnings- og pusteteknikker. Begynner du å hyperventilere («overpusting»), så husk at det ikke er farlig, og at du kan navigere deg ut av den slags gjennom å puste i en pose, (for eksempel den du finner i stolryggen foran deg i flyet, og som vi ikke behøver nevne ved navn).

8. Strikktrikset
Et velbrukt triks for å mestre frykt er å legge en gummistrikk rundt håndleddet og smelle med den når symptomene kommer for å henlede oppmerksomheten. Det funker for en del, men selvsagt ikke for alle.

Kilde: www.dinside.no

Verdt å vite om flyskrekk?

* Moderne flykropper tåler ekstremt mye juling, og kan i alle fall ikke skades av turbulens, som kan sammenlignes med å kjøre bil på en litt humpete vei. Det er derimot svært viktig å bruke setebeltet når det rister.
* Det skal være diverse støy, dunk, «pling» og endring av motordur underveis.
* Flyet styrter ikke om en medpassasjer lar være å skru av mobiltelefonen. Skulle den mot formodning gi utslag på instrumentene vil kapteinen merke det og si fra.
* Flyet har nok drivstoff til å sirkle lenge og eventuelt fly til en annen flyplass om det av en eller annen grunn ikke får lande på den opprinnelige.
* Dersom lyn mot formodning skulle treffe flyet kan det smelle skremmende høyt, men det er ikke farlig. Siden flyet ikke har bakkekontakt passerer lynet gjennom utsiden av flykroppen.
* Om du synes flygeren ser ung og uerfaren ut så husk at de alle har en lang, krevende utdanning bak seg med grundig testing både fysisk og psykisk.

ABONNER PÅ REISER & FERIE på papir eller digitalt


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby