Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Ta vare på huden din i sommer. Ta vare på huden din i sommer. Foto: Dmitrijs Dmitrijevs ( Getty )

Solas ABC

Visste du dette om solbeskyttelse?

Selv om vi hører det hvert eneste år og mødre har gnålet om det i generasjoner må vi vise respekt for sola. Norge ligger på verdenstoppen i antall tilfeller av føflekkreft og det er ikke uten grunn
Den korte sommeren får nordmenn av alle størrelser og fasonger til å kle av seg for å få litt velfortjent farge på vinterbleke kropper. Vi legger oss langflate i parker, hager og på strender i timevis. Sola varmer så godt, så godt, men så sprekker idyllen som gammel maling. Huden blir rød som en tomat, du får utslett eller begynner å flasse.

I vår varslet Norsk institutt for luftforskning om 30–40 prosent sterkere UV-stråling enn normalt i Sør-Norge, grunnet spesielt lave ozonverdier i stratosfæren.
Det er på tide å minne om Solvettreglene, som Kreftforeningen har laget i samarbeide med fagfolk.

Solvettreglene

1. Ta pauser fra sola

Sola gir deg viktig tilførsel av D-vitamin, men brunfarge er faktisk ikke noe sunnhetstegn. Brunfargen er hudens forsvarsmekanisme mot solstrålene og blir du for lenge i sola begynner huden å bryte ned D-vitaminet kroppen har lagret. Overdreven soling fremskynder også rynker og øker risikoen for hudkreft og solskader. Spesielt mellom klokken 12 og 15 – da den norske sommersola er på sitt sterkeste – bør du være forsiktig.

2. Bruk riktig klær, hatt og solbriller

Bruk lette klær, solhatt og briller med full UV-beskyttelse. Ta hensyn til hudtypen din og sol deg heller sakte, enn å ta sjanser. Barn og ungdom må beskyttes ekstra godt, da de har mer ømfintlig hud enn voksne. Enkelttilfeller av kraftig solforbrenning i barne- og ungdomsårene er dessuten det som oftest fører til hudkreft senere i livet.

3. Bruk faktor 15 i Norge

Vi trenger faktisk såpass høy faktor her i landet og skal du til «syden» bør huden beskyttes ytterligere. Mange smører seg med for lite solkrem noe som reduserer effekten betraktelig. Følg produsentenes anbefaling.

4. Unngå solarium

Du tenker kanskje at litt solarium er bra for å legge et grunnlag, men solariumstrålingen inneholder mye mer UVA-stråling enn den naturlige sola og har ikke noe UVB-stråling. UVA-strålene gjør oss brune, men bidrar ikke til solbeskyttelse og fortykkelse av huden slik UVB-strålene gjør. Kreftforeningen fraråder solarium for alle under 18 år.

Kilder: Kreftforeningen, Alliance apotek

ABONNER PÅ REISER & FERIE

Mer fakta om sol og -beskyttelse

* Noen legemidler kan gjøre huden mer ømfintlig for sol. Snakk med legen din eller apoteket.
* Det er først og fremst UVB-strålene som forårsaker solbrenthet.
* Soleksem er en allergisk reaksjon mot kraftig sol.


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby