Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Nyt et bedre fiskemåltid på Dyna fyr i sommer. Nyt et bedre fiskemåltid på Dyna fyr i sommer. Foto: Bjørn Moholdt ( Reiser & ferie )

Fem flotte fyr

Farvannet rundt norske fyr er gjerne full av dramatisk historie og en fyr til fyr-ferie er noe du bør få med deg i sommer.

Fyr til fyr-ferie på den norske kystleden

Langt fra alle disponerer egen hytte ved sjøen eller båt med overnattingsmuligheter, men det er ingen grunn til ikke å få seg en skikkelig skjærgårdsferie.
Langs norskekysten er det i senere år blitt lansert en rekke kystleder etter samme prinsipp som turisthytter i fjellet, der båtfolk av alle slag kan få enkel og rimelig innkvartering. Både avbemannede fyr, tidligere militære anlegg, gamle gjestgiverier og handelssteder, hytter og annet er inkludert i ordningene. Enten du ankommer med skyssbåt, kajakk, pram, skjærgårdsjeep eller luksusyacht er du velkommen.
Se www.kystled.no for mer informasjon og full oversikt. Her er et utvalg etablerte kystleder:

Kystled Oslofjorden
Langesundsfjordens kystled
Kragerø kystled
Kystled Sør
Kystleden i Hordaland
Kystled Nærøyfjorden

Kystledfyr

Følgende fyr er per i dag med i Kystled-ordningen, men langt flere tar i mot gjester for overnatting og bevertning.

* Fyrsteilene
* Geitungen fyr
* Grønningen fyr
* Hatholmen fyr
* Helnes fyr
* Homborsund fyr
* Homlungen fyr
* Kjeungskjær fyr
* Langøytangen fyr
* Runde fyr
* Ryvingen fyr
* Saltholmen fyr
* Skongenes fyr
* Songvaar fyr
* Stavernodden fyr
* Svenner fyr
* Torungen fyr
(Se www.fyr.no for mer informasjon om hvert enkelt fyr.)

Fem flotte fyr

Kråkenes fyr, Sogn og Fjordane

På vestsiden av Vågsøy, ca. tre timers kjøretur fra Ålesund, finner du dette værbitte fyret der flere norske vindrekorder er blitt målt. Dette er med andre ord ikke stedet for strandliv og roturer, men mer for de som søker dramatisk vestlandsnatur. Her tilbys avspenningsmassasje og lekker overnatting, blant annet i brudesuite.
NB: Herfra er det også kort avstand til Ulvesund fyr, som har kafé med hjemmelaget mat og som også tilbyr overnatting.
www.krakenesfyr.no

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hva med å leie brudesuiten på Kråkenes fyr?Hva med å leie brudesuiten på Kråkenes fyr? Foto: Kjersti Veel Krauss

Svenner Fyr

Svenner fyr er et fredet fyr på øya Korpekollen i øygruppa Svenner sørøst for Stavern og Larvik. Første gang tent 22. oktober 1874. Avmannet i 2002, automatisert i 2003 og senere tilrettelagt for utleie og overnatting. Har 19 sengeplasser fordelt på seks rom, kjøkken med kokemuligheter og felles griller. Ellers enkelt utstyrt. I kystledsesongen 30. juni til 12. august driftes fyret av lokale vertsfamilier, og tar i mot gjester etter samme prinsipp som turisthytter i fjellet.
Priser: 200 per voksne og 100 per barn per natt i fellesrom.
www.svenner.info

Haugjegla Fyrstasjon, Møre og Romsdal

Dette 28 meter høye fyret på Smøla ble bygget i 1919 og automatisert i 1988. Siden har det vært åpent for turister. Det ble grundig pusset opp i 2005, og drives i dag av Hopen aktivitetsgård, som tilbyr en rekke aktiviteter for store og små i området. Fyret har tolv sengeplasser, kjøkken og bad, og ligger praktfullt til med gode fiske- og bademuligheter.
www.kystfyr.no

Dyna fyr, Oslo

Det er smule farvann rundt dette fyret som har voktet innseilingen til hovedstaden siden 1874. I dag er det fiskerestaurant og selskapslokaler her, og selv om stedet hovedsakelig leies ut til grupper, har de også kvelder en gang i mellom der du/dere kan komme på individuelt besøk og middag.
www.dynafyr.no

Lista fyr, Vest-Agder

Rundt 30 000 besøker Lista fyr hver sesong, noe som gjør stedet til Farsunds største turistattraksjon. Du kan komme på dagstur for å nyte turterrenget, bedrive fugletitting eller se utstillingene i Galleri Lista Fyr. Du kan også booke lengre opphold i én av to velutstyrte utleieleiligheter.
En tid var dette verdens største fyrstasjon, med hele tre fyrtårn for enklere å skille det fra andre. Behovet for et tydelig fyr var stort, for farvannet her er Norges største skipskirkegård.
De som vil og orker kan klatre opp i det gjenværende, 34 meter høye tårnet for en formidabel utsikt.
www.lista-fyr.com


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby