Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Ullykker skjer, så det kan være greit å ha reiseforsikringen på plass. Ullykker skjer, så det kan være greit å ha reiseforsikringen på plass. Foto: Natalia Lukiyanova

Forsikret for ferien

Én av fem nordmenn reiser utenlands uten reiseforsikring. Du burde ikke være den ene.

Selv om vi ikke liker å tenke på det, kan vi alle bli syke eller skadet – også på ferie. De siste måneders nyhetsbilder har dessuten minnet oss med grusom tydelighet, hvilket farlig sted verden kan være.
Om ulykken først rammer, er du ekstra sårbar når du er i et fremmed land der du ikke kjenner skikker, språk og system. Ta derfor en liten kikk her før du setter kursen mot fjerne land.

Verdt å vite om reiseforsikring

* I Europa har EØS-landene gått sammen om en felles ordning som sikrer deg som reisende de samme rettighetene som landets innbyggere om du skulle bli syk. For å benytte deg av ordningen bør du ha et Europeisk helsetrygdkort, som enkelt kan bestilles gratis på nav.no eller helfo.no. Husk at kortet ikke dekker syketransport hjem til Norge eller behandling ved private sykehus. Det er med andre ord ikke en fullverdig reiseforsikring, men et godt supplement.

* Alle reiseforsikringer er ikke like. Pass på at din som et minimum dekker utgifter til nødvendig legebehandling, syketransport hjem til Norge og hjemreise i tilfelle alvorlig sykdom eller dødsfall i nærmeste familie.

* Dersom du er over 67 år bør du sjekke at forsikringen ikke har en øvre aldersgrense for enkelte dekningsområder.

* Hvis dere er en «moderne» familie med mine, dine og våre barn, bør du sjekke ekstra nøye at alle barna er dekket, selv om noen av dem ikke bor sammen med dere.

* Det kan fort lønne seg å tegne en helårs reiseforsikring. Da er du også dekket på småturer som du ikke engang tenker på som reiser.

* Forbrukerrådet har en nyttig tjeneste på www.finansportalen.no der du får god oversikt over de ulike reiseforsikringene, vilkår og pris.

* Det kan være spesielt risikabelt å dra til USA uten reiseforsikring. Her er nemlig helsetjenestene de dyreste i verden, og du kan fort ende opp som evig gjeldsslave.

* Panama begynte i januar med et prøveprosjekt der de gir alle turister som kommer til landet via Tocumen International Airport tilbud om gratis helseforsikring i 30 dager. På turistkontoret på flyplassen får du utdelt en brosjyre med all nødvendig informasjon sammen med et brukerkort som du viser senere om du trenger legehjelp.


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby