Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Bryggen, Bergens mentale og geografiske midtpunkt. Bryggen, Bergens mentale og geografiske midtpunkt. Foto: Bjørn Moholdt

Bergen - et annet land

Å dra til Bergen er nesten som en utenlandsreise. Få tips til hva du bør se og gjøre.

Lurt å vite om Bergen

Turistinformasjon

Gode på mat i Bergen

Bergen er kanskje mest kjent for restaurantene på Bryggen. Enhjørningen er en klassiker, som sjelden skuffer. Carpaccioen av røkt hvalskinke er utsøkt, det samme er den urtestekte breiflabben. Gode, gamle Wesselstuen er et noe undervurdert spisested, hvor du som regel får en utmerket «dagens» for vel hundrelappen. Prøv bacalaoen.
I Kjøttbasaren innerst i Vågen kan du handle ferske kjøttvarer, fisk og grønnsaker, men du får deg også et utmerket måltid mat i både Cornelia Sjømatrestaurant og Cornelia Brasseri. I Hanne på Høyden i Fosswinckelsgaten serverer Hanne Frosta deilige økologiske matvarer, mens det på Jacobs Bar og Kjøkken jobbes etter filosofien om at jo mindre dilldall jo bedre mat. Holbergstuen er for øvrig et klassisk bergensk spisested midt på Torvalmenningen, mens Cornelius beliggende på en holme i den bergenske skjærgården serverer den mest fantastiske sjømat i ditto omgivelser.
For en rask matbit er Søstrene Hagelins lille fiskeutsalg et yndet sted for alle lag av befolkningen. Prøv steinbitkake i brød. Av kaffesteder er det verdt å nevne Baker Brun og Det lille kaffekompaniet i Nedre Fjellsmug.

Sov godt i Bergen

Godt gjemt inne i et hjørne på bryggen, rett ved Kjøttbasaren og i samme bygg som Hansamuseet, ligger Det hanseatiske hotell. I deler av det 16 rom store hotellet er det originale treverket beholdt, noe som gir en følelse av at du befinner deg på historisk grunn.
Andre hoteller verdt å sjekke opp er Augustin Hotel, Radisson Blu Hotel Norge, Hotel Havnekontoret og lavprishotellet Citybox.

Gode opplevelser i Bergen

Bergen er Norges fremste kulturby. Her ligger kulturinstitusjonene, store og små, tett i tett. En av de store kultursatsingene de siste årene har funnet sted på Georgenes Verft på Nordnes. Her boltrer flere titalls kunstnere seg på 12 000 kvadratmeter, i det som tidligere var United Sardine Factory (USF). Her arrangeres det i tillegg konserter og vises filmer.
De klassiske museene som viser frem Bergens historie bør oppleves, som Bryggens Museum og Hanseatisk Museum, samt Bergen Museum med de kulturhistoriske samlingene og Bergens Sjøfartsmuseum. Permanenten som huser Vestlandske Kunstindustrimuseum hører også med.
Den sporty bør ta en tur med Fløibanen opp til Fløyfjellet. Der er det en rekke fine gangstier. Ta også kontakt med Bergen Base Camp, som arrangerer aktiviteter (sykkel, klatring, paragliding, kajakkturer etc.) i og rundt Bergen.

www.kunstmuseeneibergen.no

Shopping i Bergen

Det finnes en rekke fine, små brukskunstbutikker i og rundt Bryggen. Moe Udd Tollefsen lager fine ting, pulsvotter og putetrekk for eksempel, som heller ikke koster all verden. Katrine Lund lager blant annet bilder og t-skjorter preget av hennes karakteristiske motiver. I Skostredet finner du ellers S12, som både er galleri og verksted for kunst og design.

ABONNER PÅ REISER & FERIE

Les reportasje fra Bergen i Reiser & ferie, mai 2011


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby