Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Mange tusen år med historie filtrerer seg inn i det moderne Syria. Her er en beduinkvinne i landsbyen Fah, der bikubeformede jordhytter fremdeles bygges og bebos etter eldgamle tradisjoner. Mange tusen år med historie filtrerer seg inn i det moderne Syria. Her er en beduinkvinne i landsbyen Fah, der bikubeformede jordhytter fremdeles bygges og bebos etter eldgamle tradisjoner. Foto: Ingvald Bergsagel ( Reiser & ferie )

5 tips til Syria

Syrias magiske gamlebyer gir deg en smak av Silkeveien slik den en gang var.

Syria er mer enn nyhetsbildet.

Fem tips til Syria

1. Håndverksmarkedet i Damaskus

Rett ved Nasjonalmuseet ligger Artisanat, som har en engere samling utsalg av antikviteter, smykker, klær, mosaikkskrin og andre håndverksprodukter. Salgstrykket er her langt mindre enn i souqene og kvaliteten på varene er jevnt over høyere, selv om du også finner massproduserte suvenirer her.

KENYA : LANGSOMME LAMU

2. Gamlebyen i Aleppo

En souq med 12 kilometer eksotisk shopping. Labyrintiske smug, «hemmelige» boutique-hoteller og en 600 år gammel såpefabrikk i full drift er noe av det du finner i denne UNESCO-beskyttede gamlebyen. Gå deg gjerne vill, sug inn atmosfæren, hamstre såper og sjal, bli lurt av en teppeselger og finn roen i moskeen.

3. Krak des Chevaliers

T.E. Lawrence, bedre kjent som Lawrence av Arabia, mente dette var verdens flotteste slott. Den enorme steinborgen, som ble påbegynt i 1031 for å kontrollere dette strategiske området, er uansett et imponerende skue, der den troner høyt oppe i åsene noen mil utenfor Homs. Ignorer gjerne de ivrige guidene ved inngangen, men vær klar over at du da kanskje vil trenge noen minutter ekstra til å finne utgangen. Om været er klart, så kom deg uansett opp i tårnene og nyt utsikten i alle himmelretninger.

FANTASTISKE REISER 2011

4. Palmyra

Den formidable ruinbyen i Palmyra er muligens Syrias fremste turistattraksjon, og bør aller helst oppleves ved soloppgang. En hardnet kamp om turistenes penger har gitt noen uheldige utslag her, men stedet er likevel verdt et besøk. Byen var på sitt mektigste på 200 tallet e.Kr., men har eksistert mye lenger, og bygget sin rikdom som et viktig knutepunkt for karavanehandelen mellom Persia, Kina, India og den arabiske verden.

ABONNER PÅ REISER & FERIE

5. Maalula

Vil du virkelig høre Herrens ord er det hit du må dra. Dette er nemlig en av kun tre små landsbyer, alle i Syria, der de fremdeles snakker arameisk, som var Jesus’ morsmål. Maalula ligger en times kjøretur fra Damaskus, har en flott beliggenhet og avslappet stemning, selv om det kan bli trangt rundt påsketider og under festivaler i september og oktober. I en av verdens eldste, kristne bygninger, klosteret Mar Sarkis, ber lokale guider mer enn gjerne Fadervår for deg på arameisk.

LAST NED GRATIS GUIDE TIL DITT REISEMÅL

Slik kommer du deg til Syria

Turkish Airlines flyr daglig til Damaskus og Aleppo via Istanbul, mens Austrian Airlines tar deg til Damaskus via Wien. Priser ned i 3000 kroner.
Vil du dra på en organisert tur så har blant annet Egyptreiser og Viktors Farmor rundreiser i landet.
Det er stort sett lett å komme seg mellom ulike steder av interesse med buss, tog og drosje. Vær forsiktig med å kjøre selv, da trafikkulturen her er mildt sagt offensiv. Vurder heller å leie en (engelsktalende) sjåfør for en dag eller to, for eksempel gjennom Jasmine Tours.

FINN BILLIGSTE FLYBILLETT HER

Sov godt i Syria

I større byer som Damaskus og Aleppo er overnattingstilbudet godt og variert. Vil du ha komfort kan det lønne seg å ha base i en av disse byene og heller ta dagsturer til andre attraksjoner. (Palmyra er et unntak, da denne ruinbyen aller helst bør oppleves ved soloppgang.)
I senere år har det dukket opp flere lekre boutique-hoteller inne i gamlebyene i både Damaskus og Aleppo, samt i bydelen Al-Jdeia i sistnevnte by. Sjekk ut for eksempel Beit Wakil (Aleppo) eller Beit al-Mamlouka (Damaskus). Historieinteresserte bør dessuten vurdere en natt eller to på det nedslitte Hotel Baron i Aleppo.


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby