Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

På Nørrebro Bryghus gir Sonni Bratsch grundig innføring i ølets finesser og gleder. På Nørrebro Bryghus gir Sonni Bratsch grundig innføring i ølets finesser og gleder. Foto: Bjørn Djupvik ( Reiser & ferie )

Københavns deiligste øl

København er et mekka for spesielle ølopplevelser. Her er en guide til noen av de aller beste.

Gi oss dine beste tips til København på FACEBOOK

Danmark har de siste ti år gått gjennom en ølrevolusjon. Antall mikrobryggerier har i denne perioden steget fra 13 til rundt 130, og vårt blide naboland i sør er nå det land i verden med flest bryggeri per innbygger. Ølbarer, ølbutikker og ølklubber har poppet opp i stor skala, og hovedstaden København er sentrum for utviklingen.

Øl på tallerkenen i København

– Se på den! Lukt på den! Smak på den!
Ronni Bartsch holder et lite ølglass opp i luften, og kommanderer gjestene til å følge hans eksempel. De rundt 20 besøkende fra den danske filmdistribusjonsbransje studerer det lyse ølet opp mot en lampe, sniffer ivrig etter aromaene og smaker ølet med intenst blikk. De er på rundvisning på Nørrebro Bryghus, og ølsmaking er en viktig del av programmet. Ronni Bratsch er såkalt tjener på stedet og forteller at hovedingrediensene i øl er vann, malt, humle og gjær, og at ølet gjesten smaker nå er karakteristisk for sin sterke smak av humle.
– Oi, det smaker ikke godt, utbryter en av gjestene spontant, mens andre ser ut til å nyte det.
Brygghusets lokale i Ryesgade er delt i to. På den ene siden ligger et lite bryggeri, hvor det produseres spesialøl i ti store, skinnende metalltanker. På motsatt siden ligger en restaurant med moderne, rustikk interiør. Lukten av humle og malt fra bryggeriet, blandes med matdufter fra kjøkkenet. Men det er ikke bare luktene som blandes her.
– Vi bruker vårt eget øl i alle matrettene. Det kan være kjøtt som er marinert i øl, brød som er bakt med øl, eller til og med is med øl, sier restaurantdirektør Maj Toppenberg.
Resultatet er at det er smaksnyanser av øl i hver bit, nøye balansert for å ikke utkonkurrere de andre smakene. Til hver rett er det også utvalgt et spesielt brygg som passer til maten, så du får øl både i glasset og på tallerkenen.

5 SMAKFULLE RESTAURANTNYHETER

Kikk nøye på etikketten. Det danske bryggeriet BeerHere elsker å provosere, her med ølet "Malus Pater", som betyr "Slem fader".Kikk nøye på etikketten. Det danske bryggeriet BeerHere elsker å provosere, her med ølet "Malus Pater", som betyr "Slem fader". Foto: Bjørn Djupvik

Uformell ølbule i København

I Elmegade i bydelen Nørrebro henger et skilt med røde neonlys hvor det står «øl». Så enkelt kan det sies.
Her ligger Ølbaren, som var en av det første rene ølbarer i København da den åpnet for åtte år siden. I den lille, røde baren hersker en uformell stemning, og du vil oppleve en autentisk, dansk mentalit. Ølsmakingen foregår ved bardisken. Bartenderen flirer hånlig om du som mann bestiller lyst hveteøl. Vil du kjøpe cola, blir du sendt til 7-Eleven.
– Vi serverer øl vi liker selv. Man skal ikke drikke øl et sted hvor ikke bartenderen også drikker litt. Det ville være som å besøke en restaurant hvor man ser kelneren spiser take-away fra McDonald’s, ler bartender Jacob Lövenlund.
Han sipper litt til sitt eget ølglass med mørkt, smakfullt øl. Fremfor ham står 14 kraner med fatøl som hele tiden skifter i utvalg, og bak ham står over 100 forskjellige flasker stablet tett i tett på små hyller. Både bartenderen og stamkundene langs disken deler gledelig sin viten om øl til nye kunder.

KØBENHAVN PÅ SPAREBLUSS

For feinschmeckere i København

I et anonymt kjellerlokale i bydelen Vesterbro ligger Københavns nyeste ølsted. Blomster i vinduet, abstrakt kunst på hvite vegger og ingen synlige ølflasker gjør at stedet minner om en blanding av et galleri og en kaffebar. Men man skal ikke la seg lure. I de 15 tappekranene som diskret stikker ut av veggen bak bardisken, og i store lagre på bakrommet, gjemmer noen av verdens beste og mest eksperimenterende øl seg. Baren heter Mikkeller, og ølet er hovedsakelig fra bryggeriet med samme navn. Det er tre år kåret til Danmarks beste.
– Dette er ikke et sted man bare dumper forbi, det skal oppsøkes. Vi har sjeldne og spesielle øl, og vi ønsker å utvide folks grenser for ølopplevelser, sier Mikkel Borg Bjergsø.
Han er eier av både baren og bryggeriet. Det er bare fire år siden han først startet å brygge øl hjemme på kjøkkenet, og hans nysgjerrighet og lekelyst har resultert i mange øl utenom det vanlige. Han har laget øl med over 17 prosent alkohol og øl tilsatt kaffebønner som har passert tarmsystemet til det kattelignende dyret sivett fra Asia. Hans siste prosjekt er et juleøl med utgangspunkt i ingrediensene i danskenes juledessert nummer én: riskrem med kirsebærsaus.
– Det kan høres ut som om det bare er for moro skyld, men det viktigste er at vi skal ende opp med et øl som smaker godt. Det er det som er prioriteten, bedyrer Mikkel Borg Bjergsø.

Finn billige København-billetter med vårt reisesøk

Ølsnaps i København

En ugle holder øye med de nyeste ølene, en måke kikker inn mellom glassene og en hauk holder vakt over kasseapparatet. Butikken Barleywine i Læderstræde er stedet du skal oppsøke for å fylle opp ølkvoten til hjemreisen. Her er over 400 forskjellige flasker øl, og noen utstoppede fugler som fikk bolig her etter et arveoppgjør.
– Jeg driver misjonsarbeid for å fortelle at øl er mer en kjedelig industripils, sier Jan Filipe, butikkens innehaver.
For å understreke sitt poeng finner han frem en liten flaske med Barleywine, en type øl brygget på gammel britisk maner.
– Industripilsner blir ferdig på tre uker, mens denne tar det tre år å brygge. Og den skal gjerne modnes enda litt før den drikkes, forteller Jan Filipe med entusiasme.
Jan Filipe kan også by på ølglass spesialtilpasset forskjellige typer øl, sjokolade til øl og ølbøker. Bak disken gjemmer han på noen spesialiteter som øllikør og ølsnaps, og midt i det hele ligger en kasse med kubanske sigarer.
– De har jeg for å være så politisk ukorrekt som mulig. Jeg ønsker å fremme livsnytelse, understreker Jan Filipe.

Få flere tips i vår gratis KØBENHAVN-GUIDE

Nyt øl i KøbenhavnNyt øl i København Foto: Bjørn Djupvik

Her får du godt øl i København

Nørrebro Bryghus
Rundvisning med ølsmaking bør bestilles minst en uke i forveien.
Ryesgade 3

Ølbaren
Åpen alle dager unntatt søndag.
Elmegade 2

Mikkeller bar
Åpen alle dager.
Viktoriagade 8

Barleywine
Åpen tirsdag til lørdag.
Læderstræde 16

ABONNER PÅ REISER & FERIE

Se etter Ølmerket i København

Foreningen Danske Ølentusiaster deler ut Dansk Ølmerke til de ølsteder som utmerker seg særlig. Det blir lagt vekt på stort utvalg av øl, bartenderes kunnskap om øl og riktig servering. I København er det 16 serveringssteder på listen.
Av godkjente steder som ikke er nevnt i artikkelen anbefales følgende:
Den Tatoverede Enke – Hovedsaklig belgisk øl, og god mat.
Lord Nelson – Ølbar med kun dansk øl.
Blågårds Apotek – Godt øl kombinert med live jazz.


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby