Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Du skal kunne nyte ferieoppholde ditt. Du skal kunne nyte ferieoppholde ditt. Foto: Sean Prior ( Getty )

Hotelluksus til lavpris

Noen enkle råd kan gi deg mye luksus for pengene på hotellet i ferien.

Følg oss på FACEBOOK

Økt konkurranse i lufta har gjort det mulig å fly til populære reisemål for til dels absurd lave priser. Gode hotell er derimot fremdeles dyrt, men med noen knep, litt forarbeid og fleksibilitet kan du boltre deg mye luksus for lite penger.

5 GODE HOTELLNYHETER

Bestill hotell til riktig tid

Hoteller vil selvsagt ha mest mulig penger for hvert enkelt rom, men de vil også fylle opp så mange rom som mulig. Dette kan du utnytte. Ofte får du rabatt om du bestiller ekstra tidlig, men har du nok is i magen kan rommet bli enda rimeligere. Tomme senger koster hotellene penger, og mange dumper derfor prisene kraftig om de ligger an til å få overkapasitet.
Her er noen nettsteder som hjelper deg å finne gode tilbud i siste liten:
www.laterooms.com
www.latestays.com
www.wotif.com
www.ratestogo.com

Bruk hotellsøkemotorer

Mulighetene for å gjøre overnattingskupp har endret seg radikalt med utviklingen av hotellsøkemotorer. Firmaene bak har ofte spesialavtaler som gjør at de kan tilby lavere priser enn selve hotellet. Reiser & ferie har selv god erfaring med å rusle over gaten fra et hotell til en internettkafé, og der bestille overnatting på nevnte hotell langt billigere enn det resepsjonisten kunne tilby.
Sjekker du flere ulike søkemotorer kan du fort spare noen lapper. Vær dog klar over at enkelte nettsider bruker nøyaktig samme motor og avtaler i bunnen. De gir dermed identisk resultat.
Ellers krever de fleste hotellsøkemotorer forhåndsbetaling når du booker, med www.venere.com og www.booking.com som et par hederlige unntak. Da Aftenposten testet hotellsøkemotorer for noen år siden kom www.venere.com og www.hrs.de best ut.

PS: På www.tripadvisor.com kan du med ett enkelt klikk sammenligne priser på samme hotell fra de største hotellsøkemotorene.

www.booking.com
www.ebookers.com
www.expedia.com
www.finn.no
www.getaroom.com
www.hotell.no
www.hotels.com
www.hrs.de
www.kelkoo.no
www.reisefeber.com
www.restplass.no
www.travelocity.com
www.venere.com

Våg å gamble på hotellet

Det er selvsagt betryggende å vite hver minste detalj om hotellet du skal bo på, men om du våger å ta litt sjanser kan du få mye ekstra luksus for pengene.
Hotwire er et nettsted der du kan booke hotell, men ikke får vite hvor du skal bo før du har betalt. Du får kun vite pris, antall stjerner og bydel, men skal være garantert laveste pris på markedet. Hoteller og kjeder kan nemlig tilby enda lavere priser «anonymt», uten dermed å skade markedsprisen ved å dumpe prisene i all offentlighet.
Bestiller du chartertur med uspesifisert bosted kan du også ha flaks. Har du derimot uflaks med innkvarteringen, kan du som regel oppgradere mot et tillegg i prisen.
www.hotwire.com

I SENG PÅ SKOLEN

Velg forretningshotell i helgene

Når du og din kjære skal booke en romantisk storbyweekend, kan det være fristende å velge bort hotellene i byens finansdistrikt og andre som primært satser på forretningsmarkedet. Det er kanskje ikke så mye spennende rett utenfor hotelldøra, og profilen kan virke kjølig og tørr.
Forretningshotell har dog ofte ledig kapasitet i helgene, og senker dermed prisene betraktelig. Om de ikke er fulle av sjarme og rustikke detaljer, holder de ofte høy standard på det essensielle, som seng, bad og frokost.

Du skal ikke bop mange gangene på samme hotellkjede før du kan inkassere ulike fordeler.Du skal ikke bop mange gangene på samme hotellkjede før du kan inkassere ulike fordeler. Foto: Ron Chapple studios

Vær trofast mot hotellkjeder

Hotellkjeder har ofte et lojalitetsprogram som gir fordeler til trofaste gjester, og det kjekke er at du kan være «trofast» mot mange kjeder samtidig.
Fordelene du får etter fem, ti eller tjue hotelldøgn kan være gratis eller sterkt rabattert overnatting, oppgradering til minisuite, avis på døra, fri bruk av betal-tv eller ulike fordeler hos hotellets samarbeidspartnere. Ofte er det ikke mange hotelldøgn som skal til før du rykker opp i hierarkiet.
www.thonhotels.no
www.choiceclub.net
www.scandichotels.no
www.rica.no
www.goldpointsplus.com (Radisson Blu m.fl.)
goldcrownclub.bestwestern.com
www.priorityclub.com (InterContinental m.fl.)
www.starwoodhotels.com (Sheraton m.fl.)
www.a-club.com (Motel 6, Sofitel, Pullman m.fl.)
www.marriott.com
hhonors1.hilton.com
goldpassport.hyatt.com

Alternativer til hotell

Det finnes som kjent mange alternativer til hotell, som bed & breakfast, vandrehjem, privat innkvartering, leilighetsleie, campingplasser og så videre.
Det å velge slike alternativ betyr ikke nødvendigvis å fire på kravene til verken komfort, beliggenhet eller fasiliteter, bare man velger med omhu. Standarden på et lite, familiedrevet B&B kan ofte være imponerende høyt i forhold til prisen, når vertskapet er drevet mer av entusiasme enn av økonomiske hensyn.
Bruk derfor litt tid på å orientere dere i alternative tilbud på og rundt destinasjonen.
PS: Det tyske automobilforbundet ADAC utgir campingverdens svar på Michelin-guiden, der de gir betegnelsen Superplatz til de mest luksuriøse campingplassene i Europa.
www.hostelworld.com
www.camping.no
www.bestbandb.co.uk
www.hihostels.com
www.boligbytte.com
www.couchsurfing.org
campingfuehrer.adac.de

Billige byer gir billig hotell

Dersom dere ikke er helt låst til å dra til et bestemt sted, kan det være en lurt å se hvor man for tiden får mest hotell for pengene. New York, Paris, London, Oslo og Moskva er for eksempel kjent for høye hotellpriser, mens Warszawa i følge Hotel Prize Index hos hotels.com er den eneste byen i Europa hvor du nå får femstjerners hotell til under 750 kroner natten. Du kan også bo svært billig og godt i blant annet de baltiske hovedstedene, samt Kairo, Mexico City, New Dehli, Sao Paulo, Bangkok, Buenos Aires, Jakarta og på Bali.

6 TIPS TIL USPESIFISERT

Beliggenhet koster

Noe av det turisthoteller skryter aller mest av er sin beliggenhet, og hvor kort det er til attraksjoner, restaurantgater, t-banestasjoner og så videre. Rom med utsikt er også noe som kan koste ekstra, men hvor mye tid har dere egentlig tenkt å tilbringe med å stirre ut av vinduet? Bor dere litt utenfor turistløypa, har dere også større sjanse for å oppleve genuint folkeliv, selv om kanskje ikke alle snakker engelsk. Still deg gjerne spørsmålet om hvor mange ganger i løpet av en enkelt feriedag du skal innom hotellet. Om dere drar ut etter frokost og kommer tilbake sent på kvelden, gjør det kanskje ikke så mye om dere må koste på dere en halvtimes rusletur eller fem minutter i drosje.

5 GODE GÅRDSHOTELL

Prut på hotellrommet

Bestiller dere direkte fra hotellet skader det ikke å forsøke å presse prisen ned noen kroner i forhold til annonserte tilbud. Mange er fullstendig avvisende til den slags og sier at det er laveste pris som tilbys, men i for eksempel de baltiske landene er det mer kultur for å be om spesialpriser.
Argumenter med at dere bestiller i god tid, at dere ønsker flere rom, skal bo der lenge, at det er helt på grensen til lavsesong eller at dere vurderer rimeligere konkurrenter. Det verste som kan skje er at prisen blir uendret.

Vær fleksibel

Tenk gjennom hva som er viktigst for deg med turen du planlegger. Må du til én bestemt destinasjon på helt bestemte datoer og bo på et sentralt hotell med utsikt? Kan du for eksempel rokkere reisen ett døgn frem eller tilbake, kan det være mye å spare.

BO I EN BOK I ST. PETERSBURG

Betal for det dere bruker på hotellet

Om dere ikke har planer om å benytte hotellets trimrom, takterrasse, concierge-tjeneste, ballsal, putemeny, svømmebasseng, spa, isbitmaskin eller turn down-service så kanskje dere kan finne et annet hotell med bedre beliggenhet? Eller omvendt: Om dere har tenkt å nyte langsomme dager på et deilig og velutstyrt hotell, så er det ikke noe poeng i å betale for supersentral beliggenhet. Diskuter derfor på forhånd hva dere vil bruke feriedagene til, og velg hotell deretter.

Pakkeløsninger på hotell

Skal dere bestille både fly, hotell og leiebil kan det være mye å spare på å bestille alt i samme slengen. Kalkuler på det før dere hopper på tilbudet, og tenk gjennom om det gjør ferien for lite fleksibel. Mange hotell har dessuten gode weekendtilbud, der du får gode rabatter om du bestiller spabehandlinger, måltider og annet samtidig med overnattingene.

FENGSLENDE HOTELL

Special price for you!

Er du student, pensjonist, nygift, yrkesmilitær, jubilant, fagorganisert, medlem av dette og hint og/eller innehaver av en viss type kredittkort er det hoteller som er ekstra interessert i å få nettopp deg som gjest. Kampanjer og spesialrabatter kan ofte være bortgjemt dypt nede i hjemmesider og bakerst i brosjyrer, men den som leter finner.

ABONNER PÅ REISER & FERIE

Resepsjonisten er mektig

Man kommer lenger med et smil enn med en surmaga holdning. Vær derfor ekstra blid og hyggelig når dere ankommer hotellet – enten dere har bestilt på forhånd eller ikke – og be resepsjonisten om et fint rom. Gjerne et med fin utsikt, stor seng, nytt bad eller annet kjekt.
Resepsjonisten kan ha mye makt, og er vedkommende av rette typen, plasserer hun eller han dere i det beste rommet tilgjengelig for øyeblikket. Kan hende får dere sågar et i en høyere prisklasse dersom det likevel står ledig. Har dere først fått en hyggelig tone med resepsjonisten kan det gi mye goodwill for resten av oppholdet. Be alltid om å få ta en titt på rommet først, og be om et annet om dere er misfornøyd med noe.

BLI EN PERFEKT HOTELLGJEST

Resepsjonisten har ofte mye makt over oppholdet ditt.Resepsjonisten har ofte mye makt over oppholdet ditt. Foto: Ryan McVay

Lytt til erfarne hotellgjester

Reklame bør alltid tas med en klype salt, og hotellenes presentasjon av seg selv kan være fulle av eufemismer og forskjønnelser det skal et trent øye til å gjennomskue. Bildene på hjemmesidene er gjerne tatt av de rommene som ble pusset opp sist, og i en vinkel som får dem til å virke større. De fem minuttene hotellet skal ligge fra sentrum forutsetter racerbilfart i tomme gater og en fleksibel forståelse av hva som kan regnes som sentrum.
I dag kan du derimot sjekke om selvskrytet stemmer ved å lese andre reisendes kommentarer på både hotellsøkemotorene nevnt ovenfor, via GoogleMaps eller nettstedene nedenfor.
www.virtualtourist.com
www.tripadvisor.com

NORGES FLOTTESTE SOMMERHOTELL


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby