Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Mausoleet Taj Mahal i Agra er bare en av de tusenvis av fantastiske byggverk i India. Mausoleet Taj Mahal i Agra er bare en av de tusenvis av fantastiske byggverk i India. Foto: Zhan Tian ( Getty )

10 tips til India

India er inderlig, kaotisk og vakker. Her er 10 gode grunner til å ta neste tur hit.

Følg oss på FACEBOOK

1. Fortidens India

En av verdens aller første kjente sivilisasjoner oppstod for nærmere 5000 år siden langs elva Indus i dagens Pakistan, men spredde seg også et godt stykke inn i dagens India. Senere kom blant annet Guptadynastiet, Delhisultanatet, Stormogulriket, Marathriket og det britiske imperiet, før det moderne India omsider ble dannet i 1947.
Landets lange, frodige – og for de fleste europeere – eksotiske historie, har etterlatt seg fantastiske kulturminner enhver globetrotter bør oppleve. Det mest berømte er nok mausoleet Taj Mahal i Agra, som mogulherren Shah Jahan (1592–1666) i sin tid fikk oppført til minne om sin favorittkone, men dette er bare ett av landets 23 UNESCO-beskyttede kulturminner. Den ferskeste oppføringen på lista kom i år med Jantar Mantar i Jaipur, som er én av fem slike astronomiske måleinstallasjoner oppført på tidlig 1700-tall av maharajaen Jai Singh II.

DET BESTE AV THAILAND

2. Fremtidens India

India er en stormakt, på full fart mot supermaktstatus, med en årlig økonomisk vekst på 6–8 prosent. Den økonomiske og teknologiske utviklingen i verdens største demokrati får ringvirkninger i hele verdenssamfunnet, og det anslås dessuten at India i løpet av få år vil gå forbi Kina som verdens mest folkerike land.
Om du vil ta fremtidens India nærmere i øyesyn bør du ta en tur innom Bangalore, som er landets tredje største og raskest voksende by.
Bangalore har fått kallenavnet Silicon Valley of India på grunn av alle it-selskapene som holder til her, og den moderne businessen har ringvirkninger på kulturliv, restaurantutbud og uteliv. Særlig bør du utforske pubene ved MG Road, Brigade Road, og Church Street.

REIS ALENE

3. Inderne selv

India er mer et kontinent enn et land, for med over 1,2 milliarder innbyggere sier det seg selv at variasjonene er enorme. For eksempel er det registrert over 1650 ulike språk i landet, men «kun» 21 er offisielle. Og selv om over 80 prosent av befolkningen bekjenner seg til hinduismen, har India verdens tredje største muslimske befolkning, etter Indonesia og Pakistan.
Som vestlig turist kan det fort oppstå et filter mellom deg og lokalbefolkningen, men om du vil oppleve hverdagsliv og bli kjent med en indisk familie finnes det mange formidlere av privat innkvartering rundt om i landet.
Indiya Travel
B&B New Delhih
Barat Homestay
Homestay in India

4. Indisk mat

Flertallet av såkalte indiske restauranter i Norge er drevet av pakistanere, og selv om mattradisjonene i de to nabolandene selvsagt overlapper er det også mange ulikheter. For eksempel er Pakistan et muslimsk land, mens India er dominert av hinduer, noe som gjør vegetarisme svært utbredt hos sistnevnte.
Det er selvsagt også enorme kulinariske forskjeller innad i landet, og menyene på selv «ekte» indiske restauranter i vesten byr kun på en forsvinnende liten brøkdel av rettene du kan oppleve i India. En reiseopplevelse som varer lenge er et matlagingskurs, og den slags tilbys for både nybegynnere og viderekommende i de fleste større byer og turiststeder.
Indian Cooking Course
Nimmy and Paul
Gourmet desire

UNNGÅ LUMSK FERIEMAGE

5. Naturriket India

Fra Himalayas snødekte fjell via dype regnskoger og ørkenland, til vestkystens sandstrender – naturrikdommen i India er enorm. Dyreelskere kan observere nærmere 1300 fuglearter, 1500 sommerfuglarter og over 350 ulike pattedyr her.
Befolkningsvekst og moderniseringen av landet øker selvsagt presset på naturen, og bevisstheten om ansvarlig økoturisme er ikke alltid på topp. India Nature Tours, som tilbyr en rekke ulike safarier landet rundt, er derimot blant de som har valgt å satse miljøvennlig og som jobber aktiv for å øke bevisstheten om landets biologiske mangfold.

TIGRENE KALLER

6. Finn roen i India

Mange førstegangsreisende opplever India som sanselig overveldende, og dette er et intenst land, med sterke farger, smaker og lukter. Lydnivået er først og fremst påtrengende i storbyene, mens resten av sanseapparatet får kjørt seg overalt.
Fyrigheten i omgivelsene skaper naturlig nok et behov for å søke ro og sjelig balanse, og det er ikke til å undres over at yoga har sitt opphav i India. I dag utøves yoga i et utall varianter innen både religiøse og sekulære rammer, men den som søker det opprinnelige kan gjøre seg kjent med innføringen «Yogasutra», som i følge tradisjonen stammer fra den indiske filosofen Patanjali (ca. 200 f.Kr.).
Det finnes en rekke læresteder for yoga i India. Et av de mer anerkjente og spektakulært beliggende er Parmarth Niketan i den hellige byen Rishikesh ved Himalayas fot, der du kan booke deg inn for en dag, et par uker eller mer og dyrke kropp og sjel etter alle kunstens regler.

7. Indisk ayurveda

Som et lavkostland med høyt utdannede medisinere og velutstyrte, moderne klinikker kan du få fikset på det meste i India til en overkommelig penge.
En form for helsereiser som virkelig har tatt av er derimot knyttet til det holistiske medisinske systemet ayurveda, med røtter 7000 tilbake i tid. Her kombineres kostholdsfilosofi med renseteknikker, pusteøvelser og yoga (se ovenfor). En del av det som tilbys grenser nok mot spa og velvære heller enn helbredelse, men ulike former for ayurveda-virksomhet er også anerkjent og subsidiert av indiske myndigheter. Se etter offisielt godkjente leger om du ønsker hjelp med helseproblemer.

www.ayurveda.org
Golden Mango Travel
Ayurvedaklinikken
Wikipedia om ayurveda

8. Strandferie i India

Provinsene Goa og Kerala på sørvestkysten er kjent for sine flotte strender. Nesten for godt kjent synes enkelte, for masseturismen setter sitt preg også her, men kysten er såpass lang at du vil kunne finne rolige soner også her om du ønsker det.
Da magasinet Forbes kåret Indias beste strender falt de for Varkala (Kerala), Gokarna (Karnataka), Palolem (Goa), Baga (Goa), Marari (Kerala) og Mahabalipuram (Tamil Nadu).
Indian Beaches Portal

LUKSUS PÅ SEYCHELLENE

9. India har alt til hjemmet

Interiørmagasiner og moteblader flommer over av mer eller mindre genuine indiske produkter – gjerne fargerike og kraftig ornamentert – og den svenske kjeden Indiska har nå over 80 butikker rundt om i Norden. Gamle, indiske tradisjoner er blitt moderne stilsettere, så hvorfor ikke gå til kildene?
Å handle på indiske markeder kan være en intens og spennende opplevelse, men om du foretrekker roligere og mer kontrollerte shoppingforhold anbefales Central Cottage Industries Emporium. Bedriften jobber for å bevare tradisjonelle håndtverkstradisjoner rundt om i landet, gir produsentene forsvarlig betalt og har store utsalg i Delhi, Mumbai, Kolkata, Chennai og Bangalore. Og ja, mannfolka vil også finne ting som frister her.

MEKTIGE BEIJING

10. Bollywood

Mumbai het tidligere Bombay, og forbokstaven ga i sin tid kallenavnet til Indias formidable filmindustri, som har sitt hovedsete her. Bollywood produserer omtrent dobbelt så mange langfilmer årlig som Hollywood, og det går hovedsakelig i formeltro musikaler proppet med kjærlighet, familiedrama, mørke blikk og overdådige sang- og dansescener.
I senere år har Bollywood økt samarbeidet og utvekslingen med vestlig filmindustri og på slikt vis vunnet nye entusiaster, også i Norge.
Bollywood Tours er blant de som tilbyr ulike opplevelsespakker i filmverden, der du blant annet kan lære deg å danse som stjernene, se stuntmannshow, få studioomvisning og se hvordan filmstjerner du aldri vil klare å uttale navna til bor.

ABONNER PÅ REISER & FERIE


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby