Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Spa deg ned i tide. Spa deg ned i tide. Foto: Simen G. Fangel ( Reiser & ferie )

35 opplevelser i vinter

Når Norge blir kald og hvit, frister det å boltre seg på snø og is. Her er våre beste tips.

Følg oss på FACEBOOK

1. Bobsleigh på Lillehammer

Anlegget i Lillehammer er Nord-Europas eneste kunstfrosne bob- og akebane. Dette er med andre ord ingen masseidrett, men desto morsommere å teste ut. I anlegget på Lillehammer arrangeres det ulike aktiviteter i banen, fra vanlig firerbob til bobrafting, som er en gummibob med plass til inntil seks personer.

2. Snøballkrig i Vardø

Nordmenn flest har på et eller annet tidspunkt vært involvert i en real snøballkrig. Med litt organisering og noen enkle regler er det moro for både små og store.
Sett opp to lag, med seks til ti på hvert, representert med hvert sitt flagg. Målet er å erobre dette. Blir du truffet av en snøball havner du i «fengsel». En av medspillerne må befri deg, men det er kun lov å befri én om gangen.
Dette er grunnrisset. Regler, krigsområde og krigsbytte kan det selvsagt improviseres over.
Entusiastene kan for øvrig melde seg på Yukigassen i Vardø, der det arrangeres nordisk mesteskap i snøballspill etter modell fra et lignende stevne i Sobetsu i Japan. Yukigassen går av stabelen 23. til 27. mars 2011.

3. Følg nordlyset på Svalbard

Når vinteren hyller Svalbard og Longyearbyen inn i mørket, er mulighetene ypperlige for å oppleve det mektige nordlyset. Ta trugene fatt for en topptur til Trollsteinen, som ligger 850 meter over havet. Først krysser du den mektige Larsbreen, og fortsetter langs ryggen videre mot toppen, der utsikten ut over det klassiske svalbardlandskapet er formidabel.
www.wildlife.no

Stem på GULLSKIA 2010:
BESTE ALPINANLEGG
BESTE SNOWBOARDPARK
BESTE LANGRENNSOMRÅDE
BESTE AFTERSKI

4. Isbading i Brandheia

Å hoppe i havet i bare badebuksa midtvinters griper stadig mer om seg. Bli for eksempel med de glade isbaderne ved Østervannet i Brandheia utenfor Steinkjer, som ved hjelp av motorsag lager hull i isen og deretter hopper uti.

5. Skirebus på Hadeland

Påskeaften er hadelendingene tradisjonen tro og setter hverandre stevne med et rebusløp på ski.
www.visithadeland.no

6. Skreifiske i Lofoten

I januar er det duket for det årlige skreifisket i Lofoten. Bli med en ekte lofotfisker ut på fiskefeltet og fang deg en skikkelig rugg!
www.nusfjord.no

7. Overnatt i ishotell

Flere tilbyr nå overnatting i ishotell. Verdens nordligste ligger i Alta, og noe lengre øst, i Kirkenes, bygges det også et hotell i is hver vinter. Bjorli i Oppland er et tredje alternativ, mens Skandinavias sørligste ligger i Hunderfossen nord for Lillehammer. Sist vinter var det 40 sengeplasser her, i tillegg til en iskatedral og isbar.
En garantert annerledes hotellopplevelse.
www.finnmark.com

8. Isskulptur i Hardanger

Under Vøtrafestivalen på Garen i Sysendalen i Hardanger arrangeres det i tillegg til snørekjøring etter hest, kanefart, trugestafett og pulkløp og konkurranse i isskulptur. Det avrundes som seg hør og bør med en dans.
www.visiteidfjord.no

9. Brettseiling og kiting på snø

Her benytter man seg av den samme teknikken og rigg som på vann: En modifisert fallskjerm med styresnorer som trekkraft. Du kan bruke både ski og snøbrett. På Geilo er forholdene spesielt gode, faktisk blant de beste i verden. Også på Bergsjø i Oppland er forholdene gode for kiting.

BAD GASTEINS DJEVEL

10. Seil på isen

Denne sporten, der båten erstattes av skøytestål og en enkel sulky, har vært utbredt særlig på de store sjøene i USA og Canada i flere hundre år. Når forholdene tillater det kan du oppleve moroa for eksempel på Oslofjorden eller større innsjøer der mildvær har lagt en herlig glasur av tykk is på vannet.
www.sandefjordseilforening.no

11. Løssnøkjøring i Troms

Det er ingen heiser opp fjellsidene i Lyngsalpene i Troms fylke, men orker du å klatre litt er gevinsten ubetalelig. Opplevelsen det er å suse nedover fjellene i løssnøen, helt ned til havet, er unik. Kjørere fra hele verden kommer hit for å få dette med seg.
www.arctic-destination.com

12. Klatring på is

Dette er en annerledes form for klatring du kan utføre nesten over hele landet, fra Alta i Nord til Setesdalen i sør. På Rjukan ligger for eksempel forholdene spesielt godt til rette. Isjuving i Sjoa er også populært. Isklatring er ellers en sport som krever øvelse, og et kurs i forkant er sterkt å anbefale.

13. Mye godt for snøbrett

De store norske skianleggene jobber hardt med å utbedre sine snøbrettparker. Geilo, Hemsedal og Trysil er tre av flere som har oppgradert sine anlegg kraftig de siste årene.
www.skiinfo.no

14. Kveldskjøring på ski

I Røldal er det investert i både nytt snøkanonanlegg og lys for å legge forholdene bedre til rette for å kjøre på ski om kvelden. Tre heiser og tre nedfarter i Røldal Skisenter blir kommende vinter kveldsåpne både tirsdager, torsdager og fredager. Røldal er for øvrig et av de mest snørike skiområdene i Norge.

15. Prøv deg på isfiske

Du kan isfiske på de fleste ferskvann over hele Norge, men også fiske på sjøisen flere steder. Dette er mulig flere steder i Oslofjorden, i Vestfold, Telemark og Agderfylkene, samt fjordområder lengre nord.
www.fiskesiden.no

Stem på GULLSKIA 2010:
BESTE ALPINANLEGG
BESTE SNOWBOARDPARK
BESTE LANGRENNSOMRÅDE
BESTE AFTERSKI

16. Snøscootermoro i grenseland

Varanger Opplevelser i Kirkenes arrangerer spennende snøscooterturer i grenseområdene mot Russland og Finland. Det er ellers en rekke tilbydere av snøscooteropplevelser i Finnmark og Troms.

17. Ta banen til Gaustatoppen

Den karakteristiske fjelltoppen rett ovenfor Rjukan er også et flott utfluktsmål vinterstid. Ikke minst nå etter at Gaustabanen ble åpnet for vinterdrift. Da kan du komme deg hele veien opp med banen, for så å kaste deg ut i de mange forhåpentligvis urørte flatene ned til foten av fjellet.

18. Skikjøring i storbyen

Veien er kort til Tryvann Vinterpark, kun en liten bussreise fra Oslo sentrum. Skiparken er blitt kontinuerlig oppgradert de siste årene. I sommer godkjente Fylkesmannens kontor ytterligere utbygging av snøsystem, lysanlegg og bakke, som skal stå klart kommende sesong.

19. Hafjell med barnesnøscootere

De fleste av de større norske skianleggene satser sterkt på at barna skal trives i bakkene (for da har jo også de voksne det godt), og utvider stadig sine tilbud. På Hafjell har man for eksempel tilrettelagt for snøscooterkjøring for barn, i en egen lukket bane.

20. Telemarkkjøring i Morgedal

Sondre Norheim anses for å være skisportens far, og det var i Morgedal han perfeksjonerte sine skikunster. Her, i den moderne skisportens vugge, kan du i dag lære å skjære ut dine egne treski, og etterpå teste dem ut i bakkene, i god, gammel telemarksstil.

Har du prøvd heliskiing? HIMMELSK SKIKJØRING

21. Reinkappkjøring i Finnmark

I påsken er det VM i reinkappkjøring i Kautokeino, men før den tid kan du i Karasjok perfeksjonere kunsten hos dem som har bedrevet denne sporten i århundrer: Samene.
www.sapmi.no
www.finnmark.com

22. Kjør hundespann

Hundekjøring er en spennende og ganske annerledes måte å oppleve vårt fascinerende vinterland på. På heiene utenfor Røros er forholdene spesielt gode.
www.roroshusky.no

Artikkelen fortsetter under bildekarusellen.

For å se bildekarusellen trenger du Flashplayer 8. eller høyere, og JavaScript må være aktivert.

Foto: Bjørn Moholdt, Simen G. Fangel, Thinkstock

23. Isbjørnsafari på Svalbard

Få steder er det like gode muligheter for å komme nært innpå isbjørn som på Svalbard. På en snøscootertur til østkysten av Spitsbergen er det spesielt gunstige forhold for å få øye på et av verdens farligste rovdyr.
www.arctic-adventure.no

24. Jul i alpeland

Hvorfor ikke feire jula i fjellheimen? Hemsedal markedsfører seg for eksempel som julebyen i fjellet, og legger til rette med gode priser under høytiden.

25. World Cup i Kvitfjell

Norges kanskje råeste utforbakker ligger i Kvitfjell nord for Lillehammer. 12. og 13. mars inntar verdenseliten anlegget, med alt det innebærer av underholdning, party og – selvsagt – rå skikjøring.

26. Spa deg ned i tide

Norefjell er ikke bare ski. Her finner du også et av Norges beste spahoteller. Sjekk inn på Quality Spa & Resort Norefjell, og skjem bort deg selv i hotellets lekre spaavdeling.

VELVÆRE VERDT EN OMVEI

27. Kongekrabbefiske i nord

I Finnmark, for eksempel hos Nordic Safari Wildlife i Mehamn, kan du være med og fange kongekrabbe på stang, teine eller annen spesialutrustning. Etterpå er du med og lager til et festmåltid av delikatessen.

KULINARISK FERIE I NORGE

28. Hjemmekoselig på Beitostølen

Vinteren betyr mye innetid, også når du skal på ski i fjellheimen, og ingen norske skihoteller har fått så stor oppmerksomhet som Radisson Blu Resort Beitostølen. Et godt skihotell skal gi den rette hjemmekosen, som betyr et særdeles høyt servicenivå, i tillegg til at skistedet totalt sett bygger opp om den gode vinteropplevelsen.

29. Ski-VM i Oslo

Vinterens store høydepunkt er utvilsomt VM på ski 23. februar til 6. mars. Da setter verdenseliten i nordiske grener hverandre i stevne, og Oslo på hodet.

30. Se spekkhuggere og havørn

Utenfor Narvik i Nordland kan du oppleve noen av verdens vakreste dyr, til havs og i lufta. Dra på cruise ut i polarnatta, og opplev spekkhuggere og havørn i fri utfoldelse. NB: Avgangene ut på havet er på faste datoer.

31. Hest er best i Ål

Hesten kan brukes til så mangt, også på vinteren. I Ål kan dra du på sledetur, være med i stafettkonkurranse med hest eller prøve snørekjøring på miniski.

32. Reinflytting over vidda

På senvinteren begynner reinflokkene i Finnmark å flytte på seg, for å dra på sommerbeite ute ved kysten. Nå kan du være med på hele eller deler av strekket, eller bare komme på besøk når trekket er underveis.

33. Gode på langrenn

Interessen for bortoverski er fortsatt i vekst, noe som også har fått skistedene til å ruste opp. I Stryn og Nordfjord har man etter hvert bygd et omfattende løypenett. I forbindelse med NM i 1996 og junior-VM i 2004 ble det nemlig lagt til rette med kilometervis med velpreparerte løyper, som du nå kan dra full nytte av.

34. Vandring på Gullmorbreen

I området rundt Ålesund kan du vandre på breene hele året. Gullmorbreen er spesielt vakker, men også Regndalsbreen er å anbefale. Det er kort vei til disse fra både Geiranger, Hjørundfjorden og byene Ørsta og Volda.

35. Vintermoro i Troms

Årets sommerhotell Sommarøy Arctic Hotel (kåret av Reiser & feries lesere) inviterer nå også til vintermoro, med god mat og drikke, bading i stamp og sjø, samt andre aktiviteter både på land og til havs. Landsdelshovedstaden Tromsø er heller ikke langt unna for den som søker den slags.

ÅRETS SOMMERHOTELL

Stem på GULLSKIA 2010:
BESTE ALPINANLEGG
BESTE SNOWBOARDPARK
BESTE LANGRENNSOMRÅDE
BESTE AFTERSKI


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby