Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

De fargerike victorianske "damene" er et av mange kjennemerker i San Francisco. De fargerike victorianske "damene" er et av mange kjennemerker i San Francisco. Foto: Ingvald Bergsagel

Sløs eller spar i San Francisco

Du behøver ikke ha blomster i håret for å besøke San Francisco.

Følg oss på FACEBOOK!

Den siste bakken kjennes i beina, men hos sykkelutleieren Blazing Saddles står en solbrun dude i porten og heier oss frem:
– Go bikers! Yeah, you made it, dudes! You guys had a great trip?
Det har vi så absolutt hatt.
Nå er riktignok ikke stupbratte San Francisco-gater spesielt velegnet for sykling, men den billedskjønne kystruta fra Fisherman’s Warf og over Golden Gate Bridge er overkommelig for de fleste.
Ellers tar de verdenskjente trikkene deg over noen av de verste kneikene i beatnickenes, hippienes, homsenes og europeiske livsnyteres amerikanske favorittby.

ABONNER PÅ REISER & FERIE

Skarpe tunger hevder europeere trives så fantastisk godt i San Francisco fordi de kjenner seg mer hjemme her enn i Europa. Her er utallige kvalitetsrestauranter uten «creamy», «crunchy» og «gooey» menyvalg. Her er upretensiøse vinbarer, kunstgallerier og små butikker med særpreg. Her handler det mindre om penger (New York), pupper (Los Angeles) og storpolitikk (Washington D.C.), men desto mer om trivsel og toleranse.
San Francisco-bukta er motkulturenes lekegrind», hevdet R. Z. Sheppard i Time Magazine, mens Paul Kantner i bandet Jefferson Airplane beskrev byen som «127 kvadratkilometer omgitt av virkeligheten.»
Her er det nemlig outsiderne som er de etablerte, og streitingene som er utafor. Særlig i visse bydeler, som homsestrøket Castro eller hippiekvartalene rundt veikrysset Ashbury og Haight.
San Francisco er uansett en vennlig, vakker og relativt ung by. Spanjolene bygget riktignok et fort og en misjonsstasjon her allerede i 1776, men det var først under gullrushet i 1848 at det virkelig skjøt fart. Blomstringstiden gjenspeiles i den viktorianske arkitekturen, særlig representert ved de såkalte Painted Ladies – San Franciscos karakteristiske og fargerike villaer.
Rollen som «motkulturenes lekegrind» stammer fra tiden etter andre verdenskrig, da immigranter, krigsveteraner, søkende sjeler og outsidere av ulike slag fant felles trøst og inspirasjon her i byen. Beatforfattere trakk vestover fra New York på 50-tallet. Castro ble blant verdens første gayborhoods på 60-tallet, og i 1967 ble byen midtpunktet for hippiekulturens The Summer of Love. I «On the Road» (skrevet i 1951) beskriver dessuten Jack Kerouac byens som «the only community in America where whites and Negroes lived together voluntarily.»
Som europeere flest finner også vi oss godt til rette i San Francisco, men at det er som å være «hjemme» på eget kontinent går vi ikke med på. Til det er landemerkene for kjente, som fengselsøya Alcatraz, de bratte bakkene vi har sett i utallige filmbiljakter og selvsagt broen over alle broer. Dessuten har jeg ennå til gode å bli tiltalt som «dude» på fullt alvor av en europeisk sykkelutleier.
San Francisco og dets fargerike innbyggere er og blir noe helt for seg selv.

Vil du lese mer? Sjekk ut 10 PÅ TOPP I USA

Sløs i San Francisco

Opplev: Romantisk flytur
Med gyldne bobler i glasset og din kjære ved din side svever dere over Golden Gate Bridge, svinger rundt Alcatraz og glir mot San Franciscos skyline og solnedgangen. Sjøflyet letter og lander mykt ved landsbyen Sausalito, og turen er den perfekte starten på en romantisk aften.
Sjøflytur inkludert Champagne 1381 kr per pers
www.sanfranciscotours.us

Kjøp: Sprit for samlere
Det er fort gjort å bli våt i blikket og tørr i ganen om du stikker hodet innom den svært velassorterte The Whisky Shop nær Union Square. Her finner du fluidum til mange tusen kroner flaska, men vi har plukket ut en amerikaner. Butikken er for øvrig også stedet om du er i beit for en kilt.
Stranahans’s whiskey fra Rocky Mountains 425 kr
www.whiskyshopusa.com

Spis: Sjømat med stil
På sjømatrestauranten Sam’s Grill føler du at du har ramlet inn i klassisk mafiafilm noen generasjoner etter rulleteksten. Kelnerne er ulastelig antrukket, på hils med Francis Ford Coppola og vel passert normal pensjonsalder. Klientellet er enda eldre, og inntar gjerne sine faste avlukker i mørkt tre for å nyte guddommelig, fersk sjømat.
Sauterte krabbeklør 184 kr
374 Bush Street

Sov: Harmonisk luksus
Takterrassen med utsikt over San Francisco-bukta er grunn nok i seg selv til å velge stilrene Hotel Vitale. Her er det luksus og eleganse i alle ledd, dempet atmosfære og spa for den som trenger det. Den kjente bytrikken stanser rett utenfor, og fergeleiet er rett rundt hjørnet.
Superior dobbeltrom 1939 kr
www.hotelvitale.com

Frister det med FASANJAKT I NORD-AMERIKA?

Spar i San Francisco

Opplev: Sykkelsightseeing
Det er virkelig spektakulært å sykle langsomt mot, og så over, Golden Gate Bridge, et av ingeniørkunstens mesterverk. På andre siden finner du den sjarmerende og søvnige landsbyen Sausalito, hvorfra du kan ta ferge tilbake. Hos Blazing Saddles kan du tråkke i vei med guide, eller på egenhånd med informativt kart festet til styret.
Heldags sykkelleie fra 200 kr
www.blazingsaddles.com

Kjøp: Beat-litteratur fra kilden
Bibliofile må ta turen innom bokhandelen, antikvariatet og forlaget City Lights i utkanten av Chinatown. Denne historiske institusjonen har vært et sentralt møtested for progressive forfattere og tenkere siden oppstarten i 1953, og spilte en sentral rolle i beatgenerasjonens virke. Husk å sjekke ut kjelleren, der du kan finne virkelig kuriøse godbiter.
Paperback av «On the Road» 96 kr
www.citylights.com

Spis: Skjellsuppe ved sjøen
San Franciscos berømte Clam chowder er en kremet muslingsuppe som gjerne serveres i en bolle laget av surdeigsbrød, en annen lokal spesialitet. Retten bør kjøpes fra et gatekjøkken på den populære, om enn vel turistifiserte, Pier 39, der måkeskrik og folkeliv setter den rette rammen.
Clam chowder i brødbolle ca. 45 kr
www.pier39.com

Sov: Hipt og sentralt
Det funky og avantgardistiske Hotel Diva ligger perfekt til rett ved Union Square, og gir en skikkelig SF-opplevelse. Stilen er übermoderne og smått industriell, og du får neppe mer komfortable senger til en slik pris. Her ligger det ikke en sjokoladebit på hodeputa, men heller en gnikkis-tatovering. Det sier noe.
Dobbeltrom fra 590 kr
www.hoteldiva.com

Har du noen gode TIPS?


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby