Gå til hovedmeny Gå til hovedinnhold

Heliskiing er den ultimate formen for skikjøring, og Canada har de absolutt beste forholdene. Heliskiing er den ultimate formen for skikjøring, og Canada har de absolutt beste forholdene. Foto: Canadian Mountain Holidays ( CMH )

Himmelsk skikjøring

Det er én ting du prøve før du henger skia bort for godt: Off piste i urørt puddersnø i Canada.

Jeg turte ikke innrømme det faktum at jeg egentlig aldri har kjørt særlig off piste. Som regel har forholdene vært for dårlige, eller så har anstrengelsen ved å traversere fjellpartier i timevis virket avskrekkende. Å klatre opp fjell med digre alpinstøvler på beina har heller ikke fortonet seg særlig forlokkende, etter at den første iveren i tenårene hadde lagt seg.
Nord-Amerika – og kanskje spesielt Canada – er frikjørernes fremste lekegrind. Her er det så mange fjell og ubefolkede områder at det alltid fins en bakke ingen har prøvd. I hvert fall ikke siden siste snøfall. Det totale heliskiområdet i grenseområdene mellom British Colombia og Alberta er på størrelse med Sveits. Her er det plass til alle.

LES OGSÅ: NORGES BESTE BAKKER

Alpefølelse
I den lille, døsige landsbyen Revelstoke, noen timers kjøring nordvest for Calgary i canadiske British Colombia, strekker fjellene seg i alle retninger, i skyggen av de mektige Rocky Mountains mot øst. Du får ikke alpefølelsen når du står på asfalten midt i byen, men skinnet bedrar. Du skal ikke langt av gårde med helikopteret før du befinner deg i et av de mest spennende skiområder i verden.
Revelstoke utgjør et av de største områdene for heliskiing i Canada, kjent verden rundt for sine store, åpne alpinlandskaper og isbreterreng, samt utmerkede muligheter for kjøring i skog. Byen er en av de eldste i British Colombia, grunnlagt allerede i 1884, og skulle værgudene slå seg vrange kan du greit tilbringe et par dager rundt på byens utsteder, men du vil garantert føle deg snytt om været ikke slår til.

På flytur
Guiden vår mener det er tid å dra og vi lar oss selvsagt ikke be to ganger. Vi hopper inn i bilen som tar oss til helipaden noen få kilometer unna. Etter en rask instruks ved avgang og montering av skredsøker sitter vi like etter sammenklemt i helikopteret, på vei inn i alpelandskapet.
Fra helikopteret virker området helt uberørt – og fryktinngytende. Etter et kvarter i luften går piloten inn for landing på en øde fjelltopp. Krumbøyd hopper vi ut og før jeg vet ordet av det er farkosten bare en summing i det fjerne.
Sjelden har jeg følt meg så alene som akkurat nå. Hva i all verden gjør jeg hvis ikke dette fungerer? Det får briste eller bære.

Frister OL-byen? Last ned GRATIS VANCOUVER-GUIDE

På pudder
Heliskiing er ikke for førstereisgutter, men opplevelsen av mestring er total. Skiene lever sitt eget liv under meg. Ved å legge meg mer bakpå enn det jeg er vant med, og bare trykke på, går resten av seg selv. Den tørre snøen som virvles opp rundt meg føles som silke mot ansiktshuden. Tidvis har jeg snø opp til hoftene, men skyter i samme sekund opp av snøen, flyter et øyeblikk oppå før jeg deiser nedi pudderet igjen med full tyngde.
Det er til å få gåsehud av, i pur glede over det jomfruelige jeg har begitt meg ut på. Jeg er ikke til å stoppe, jeg vil bare forsette nedover i snøen til kreftene tar slutt.

Priser: CMH (Canadian Mountain Holidays) tilbyr ulike pakker for heliskiing. Noen steder er det snakk om utelukkende 7-dagerspakker, mens man i blant annet Revelstoke også kan tilby 4- og 5-dagers opplegg. Prisene varierer, fra rundt 19 000 kroner i fem dager og oppover (dobbeltrom). Prisen inkluderer i tillegg til selve heliskiingen hotell med frokost og lunsj, og transport til og fra flyplassen (Calgary).
For mer informasjon om heliskiing, kontakt www.cmhnordic.com.
Generell turistinformasjon: Tourism British Columbia

LES OGSÅ: TEST GRENSER I FERIEN

Heliskiing verden rundt

- Det er riktignok sterke restriksjoner på denne type skikjøring i Europa. I mange land, som Frankrike, er det forbudt av miljø- og støymessige grunner. I Sveits er det også stor motstand mot fenomenet, men det er fortsatt mange andre steder du kan prøve deg. I Italia har to regioner åpnet for heliskiing. Arlberg i Østerrike tillater det også, men dog i begrensede tidsperioder. Sjekk med The Freeride Center i Sölden. De tilbyr heliskiing i både Italia og Østerrike.
- Et av de mer eksotiske landene som tilbyr heliskiing er New Zealand. Her faller snøen godt over tregrensen, men her har da også landet mange gode alternativer. Like utenfor Queenstown finner du Southern Lakes Heliski, som faktisk tilbyr to testkjøringer før du behøver å slå til for alvor.
- Best er imidlertid mulighetene i Nord-Amerika. I tillegg til Canada, har du Colorado (Rocky Mountains), Utah (Wasatch Mountains) og Alaska med flere som satser på å ta pudderentusiaster med seg opp i fjellene. I USA har selskapet Diamond Peaks et godt tilbud. Det samme gjelder Heli Trax. Begge har tilgang på noen av de beste puddersnøområdene i USA.
I Alaska tilbyr Points North heliski-cruise til Chugach-fjellene. I en uke til ende flys skikjørere i skytteltrafikk mellom et lite cruiseskip og fjellene. Skipet fungerer som et flytende hotell.
- For den mer avanserte vil Kamchatka i Russland muligens være en høydare. Her er Vertikalny Mir en erfaren og seriøs aktør. Himalaya er også et sted for de mer spesielt interesserte. Prøv Himachal Heli, de har holdt på i noen år.

LES OGSÅ: KOS VED SKIBAKKEN


Skriv ut artikkel Del Del på Facebook Del på MySpace Del på Twitter Del på Nettby